Zabrinuta

Grabar-Kitarović zatražila hitno očitovanje Vlade RH o Aluminiju

''Želim vjerovati da je RH kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje Vlade RH", kazala je Grabar-Kitarović.
Gospodarstvo / Tvrtke | 11. 07. 2019. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FOTO: Jutarnji list / Dragan Čović i Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se vezano uz gašenje proizvodnje u mostarskoj tvornici Aluminij.

"Eskalacija problema u slučaju Aluminija rezultat je dugogodišnjeg zanemarivanja evidentnih problema u poslovanju ove strateški važne tvrtke. Zabrinuta sam za sudbinu i egzistenciju radnika i čvrsto ih podupirem u zahtjevu za rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije. Želim vjerovati da je RH kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje Vlade RH", kazala je Grabar-Kitarović, prenosi N1.

Podsjetimo, nakon sastanka sindikalista i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića poručeno je kako stečaj nije opcija, da će se svim radnicima uplatiti doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje te da se smatra kako će svi radnici u dužem vremenu biti vraćeni na posao.

Pri izlasku iz središnjice radnici su zasuli Čovića povicima ''lopove'' te gađali njegov automobil bocama.

Dvije osobe su privedene radi sukoba sa policijom, a jedna osoba je ozlijeđena pri čemu je intervenirala Hitna pomoć

Prije toga radnici koji su na dan gašenja blokirali prometnicu M17 su zamjerili direktoru što nije ispoštovao dogovor po kojem je sastanak s predsjednikom HDZ-a BiH trebao biti održan u podne u zgradi središnjice te stranke u središtu grada, a ne u zgradi Uprave Aluminija, smatrajući da ih je na taj način izdao.

Pandža je stao pred okupljene radnike, zaplakao, a potom se sklonio u stranu. Medijima se nije htio obratiti.

Foto: Bljesak.info / Prosvjed pred zgradom HDZ-a 

Aluminij zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje surađuju s njima, među kojima Luka Ploče. Radnici tvrde da je za Aluminij vezano oko 6.000 ljudi kroz forme koje posluju s nekadašnjim mostarskim gigantom.

Hrvatska Vlada je suvlasnik 12 posto poduzeća, a najveći pojedinačni dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto, dok su mali dioničari radnici, također, suvlasnici 44 posto.

Ukupna dugovanja ove kompanije iznose oko 400 milijuna KM, od čega se više od polovine odnosi na potrošenu električnu energiju.

Kopirati
Drag cursor here to close