2021.

GALENIKA: U BIH ostvareno povećanje prodaje od 39% i skok za 4 mjesta po udjelu na tržištu

Ključni pokretači poslovne vrijednosti kompanije su investicije, digitalizacija i modernizacija, proširenje portfolija proizvoda, kao i pružanje podrške zajednici u kojoj kompanija posluje.
Gospodarstvo / Tvrtke | 22. 04. 2022. u 10:05 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom 2021. godine u Bosni i Hercegovini Galenika je ostvarila povećanje prodaje od 39% u odnosu na 2020., a registrirana su 4 nova proizvoda. Galenika u BiH je zabilježila rast 4 puta brže od samog farmaceutskog tržišta BiH, kao i skok za 4 mjesta po udjelu na tržištu.

Ključni pokretači poslovne vrijednosti kompanije su investicije, digitalizacija i modernizacija, proširenje portfolija proizvoda, kao i pružanje podrške zajednici u kojoj kompanija posluje.

Od kako je Galenika postala dio brazilske NC Grupe, kompanija pokazuje konstantan rast u svim segmentima svog poslovanja. Rezultati za 2021. godinu pokazali su da je na tržištima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, ostvareno povećanje prodaje za čak 33%, a Galenika je ostvarila i rast proizvodnje od 9% u odnosu na 2020. godinu.

Inspirirana digitalizacijom koja ubrzava svijet, Galenika je prva kompanija u Centralnoj i Istočnoj Europi koja je implementirala najsuvremeniji sistem za upravljanje poslovnim procesima – SAP 4 Hana Cloud, kao i inovativnu B2B platformu koja klijentima omogućava poslovanje sa Galenikom kroz najsuvremenije digitalno iskustvo.

Na putu da postane ,,inteligentna kompanija’’, Galenika je u 2021. implementirala SAP Analytics Cloud – najnapredniju platformu koja kombinira poslovnu inteligenciju (business inteligence), naprednu i prediktivnu analitiku i mogućnosti planiranja u integriranom poslovnom okruženju.

Kompanija dugi niz godina uspješno sprovodi adekvatne mjere sa ciljem povećanja zaštite životne sredine i energetske efikasnosti, a u suglasnosti sa strogim zahtjevima standarda ISO 14001. S tim u vezi, u planu je investiranje u modernizaciju kotlarnice za proizvodnju toplotne energije, dok u srednjoročnim planovima kompanija planira ulaganje u izgradnju tehnološki najsuvremenijeg skladišta sirovina i ambalaže.

Ova investicija je u skladu sa trajnim opredjeljenjem kompanije da ulaže u unaprjeđenje energetske efikasnosti i neutralnog utjecaja na životnu sredinu. Primjena globalne korporativne politike NC grupe kojoj pripada i Galenika, unaprjeđenje energetske efikasnosti i investicije u najsuvremeniju tehnologiju doprinose stalnom razvoju i daljem jačanju pozicije kompanije Galenika kako u Srbiji, BiH, tako i šire u regionu.

Pored fokusa na kontinuitet proizvodnje i snabdijevanja, kao i sigurnost zaposlenih, Galenika je duboko fokusirana na društveno odgovorne projekte, pa je tako u Srbiji aktualna platforma Zdravo dvadesete, namijenjena studentima i publici od 18 do 29 godina sa ciljem pružanja relevantnih informacija o oblasti mentalnog i fizičkog zdravlja. Također, na tržištu Srbije, lansirana je i mobilna aplikacija Galix, koja u realnom vremenu pruža informacije o ekološkim i zdravstvenim uvjetima u okruženju korisnika, a služi i kao svojevrsni digitalni podsjetnik koristan za organizaciju ličnih obaveza i rutina vezanih za unaprjeđenje zdravog načina života. U srednjoročnom planu je i proširenje dostupnosti aplikacije i na tržištima regiona, uključujući BiH.

U BiH Galenika je ponosni sponzor Orea Art Marketa, gdje se zajedničkim snagama podržava rad udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“. Galenika je kompanija koja uvijek daje više i duboko je posvećena pomaganju društvenoj zajednici i pružanju pomoći onima kojima je ona najpotrebnija, ali iznad svega Galenika i u budućnosti ostaje vjerni čuvar zdravlja ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close