#MSPFORUM

Predstavljene smjernice za brzi oporavak malih i srednjih poduzeća u BiH

Ekonomske posljedice pandemije COVID-19 i mjere za poticanje oporavka gospodarstva tema je kojom je otvoren forum, prezentacijom Faruka Hadžića, makroekonomskog analitičara.
Gospodarstvo / Tvrtke | 30. 04. 2021. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je održan najznačajniji biznis Forum malih i srednjih poduzeća, u organizaciji marketinške agencije Altermedia, lidera u polju organizacije poslovnih događaja.

U BiH registrirano je 316.831 malih i srednjih poduzeća, od kojih 33.501 predaju završni financijski izvještaj, a 15.426 posluju sa prometom većim od 100.000 EUR. Upravo ova kategorija najviše je pogođena novonastalom krizom usljed pandemije COVID-19.

Cilj foruma bio je da ukaže na značaj malih i srednjih poduzeća u BiH, kao motora bez kojeg nema ubrzanog oporavka domaće ekonomije, te da razmjenom međusobnih iskustava olakša rješavanje problema u bitno izmijenjenim uvjetima poslovanja.

Teme koje su obilježile ovogodišnji MSP Forum obuhvatile su najvažnije segmente i poslovne procese, a to su: ekonomske analize i rezultati istraživanja o utjecaju pandemije na MSP, redefinisanje strategije prodajnih kanala u post-pandemijskom periodu, finansiranje, izvoz i digitalno bankarstvo, preduslovi i mjere za ubrzani oporavak bh. gospodarstva, digitalizacija i inovacije, telekomunikacije, marketing i komunikacije, te HR i tržište rada u vrijeme pandemije COVID-19.

Foto: PR / Forum malih i srednjih poduzeća

Ekonomske posljedice pandemije COVID-19 i mjere za poticanje oporavka gospodarstva tema je kojom je otvoren forum, prezentacijom Faruka Hadžića, makroekonomskog analitičara.

Tijeko foruma dosta se govorilo i o podacima koji ukazuju na važnost MSP za bh. privredu, a o istraživanjima o utjecaju pandemije COVID-19 na MSP tijekom 2020. i početkom 2021., te preporukama za prevazilaženje problema, govorila je Maja Arslanagić-Kalajdžić, vanredna profesorica s Katedre za marketing Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Projekt je realiziran u suradnji sa Dun&Bradstreet vodećim svjetskim dobavljačem podataka i analitike, koji omogućavaju kompanijama širom svijeta da poboljšaju donošenje odluka i poslovnih performansa. Podaci kojima raspolažu bili su jasna vodilja o važnosti MSP, njihovom potencijalu i ubrzanom rastu koji mogu postići kako bi bh. gospodarstvo doživjelo svoj konačni oporavak. U ime kompanije govorio je Ermin Cero o temi redefinisanja strategije prodajnih kanala u post-pandemijskom periodu.

Koliko su uzajamno povezani banke i mala i srednja poduzeća, te koliko je za njihov uspjeh važna financijska potpora banke, inovacije kojima pomažu i olakšavaju djelovanje MSP govorio je tim stručnjaka iz ProCredit Bank. O temi financiranja, izvoza i digitalnog bankarstva govorili su Ines Amitović i Mirza Šabanović.

Partner projekta je i Gospodarska komora FBiH, koji su u sklopu bloka o temi Bh. privreda godinu dana od početka pandemije COVID-19, preduvjeti i mjere za ubrzani oporavak ugostili predstavnike malih i srednjih poduzeća u BiH: Mensura Sušić - Empress, Mahir Mujić - EZ Group, Almir Mukača - Šah Mat Burger, Muris Obarčanin - MDG International i Nihad Velagić - CORE.

Potpredsjednik Gospodarske komore FBiH, Mirsad Jašarspahić moderirao je panelom.

Jedna od važnih tema MSP Foruma je i DIGITALIZACIJA, tj. njen značaj za ubrzani rast i razvoj MSP. Proces digitalne transformacije svih poduzeća prilika je da svoj posao rade bolje, jednostavnije, uspješnije i u konačnici ostvare veći profit. Temu je otvorio Zihnija Hasović, Principal Manager (EBRD). EBRD Advice for Small Business BiH partneri su Foruma malih i srednjih poduzeća u BiH.

O digitalizaciji i njenom značaju govorilo se i u nastavku programa, u panelu sa predstavnicima IT sektora, koji je predvodila Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alliance. Gosti panelisti bili su: Jovana Marković (ORACLE), Zihnija Hasović (EBRD) i Vedad Tanović (Lanaco).

Uz digitalizaciju i inovacije važna tema je i briga o sigurnosti IT infrastrukture, a o kojoj nažalost jako malo kompanija brine. O ovoj temi govorila je Aida Bejtula iz kompanije QSS.

Tijekom programa prikazani su i izvanredni primjeri iz prakse kompanija koje bilježe dobre poslovne rezultate u vrijeme krize, a jedna od njih je i Adriatic Metals.

Kako raditi sa malim kompanijama u Supply Chain tema je i primjer dobre prakse upravljanja logistikom i logističkim lancima, a koju je u ime kompanije vodila Lejla Karčić (Adriatic Metals). Blok digitalizacije zaključen je temom o značaju telekomunikacija u kriznim vremenima, partnera projekta BH Telecom i njihovog predstavnika Harisa Lučkina.

Program foruma obuhvatio je i teme marketinga i komunikacija, te kako pandemija utječe na promjene ponašanja potrošača, a o kojima je govorio marketinški ekspert Ejub Kučuk, Mita Group.

Forum je zaključen temom o najvažnijem faktoru uspješnosti i opstanka biznisa malih i srednjih preduzeća, a to su ljudi. HR stručnjakinja Enisa Selmanović-Salkić (Consultor) kroz uvodno predavanje i panel o temi HR i tržište rada općenito govorila je o važnosti zaposlenika, načinu komunikacije u kriznim vremenima, promjenama, načinu rada i prilagođavanju novonastaloj situaciji, a sugovornici su joj bili predstavnici domaćih kompanija, koje su u vrijeme pandemije COVID-19 sa svojim timom napravili izvanredne rezultate.

Gosti panelisti bili su: Vildana Uščuplić-Ramović - POLO), Tijana Tubić - Softray Solutions i Sandro Zovko - ZGI.

Kopirati
Drag cursor here to close