Na zahtjev građana

Federalna inspekcija zatvorila tvornicu za preradu ribe u Stocu

Zbog nepročišćenih otpadnih voda koje su se slijevale u kanjon Radimlje, uz čuvenu nekropolu stećaka koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi zaštićenih područja i nesnosnog smrada Stočani su danima prosvjedovali i upozoravali na tempiranu ekološku bombu.
Gospodarstvo / Tvrtke | 25. 07. 2022. u 17:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava za inspekcijske poslove je, kako je potvrđeno za "Avaz", zatvorila je tvornicu za preradu ribe "Žuvela-HB" u Stocu.

Tako je rješenjem Federalnog vodnog inspektorata "Žuveli-HB", kako je odgovoreno, zabranjena upotreba objekata za preradu i konzerviranje ribe iz kojih se vrši ispuštanje tehnoloških otpadnih voda do pribavljanja vodne dozvole Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar.

"Rok za izvršenje naložene mjere je odmah po prijemu izdanog Rješenja", kazali su iz Federalne inspekcije.

Pojašnjeno nam je da je 27. lipnja izvršen inspekcijski nadzor postupajućeg federalnog vodnog inspektora. No, s obzirom na to da nadzoru nije prisustvovao predstavnik subjekta, zapisnik o inspekcijskom nadzoru je pismenim putem dostavljen odgovornom licu na izjašnjenje.

Nakon pribavljenog izjašnjenja na zapisnik, federalni vodni inspektor je donio rješenje o zabrani, a također, izdao je i prekršajni nalog u iznosu od 5.500 KM.

Podsjetimo, zbog nepročišćenih otpadnih voda koje su se iz "Žuvele-HB" slijevale u kanjon Radimlje, uz čuvenu nekropolu stećaka koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi zaštićenih područja i nesnosnog smrada Stočani su danima prosvjedovali i upozoravali na tempiranu ekološku bombu.

Također, rečeno je i da Federalna uprava za inspekcijske poslove, odnosno Federalni vodni inspektorat još od 2014. godine u evidenciji rada i postupanja kod subjekta nadzora "ŽUVELA-HB" d.o.o. Stolac ima povijest višestrukog djelovanja kad su u pitanju inicijalni i kontrolni inspekcijski nadzori odnosno izricanje upravnih mjera od strane federalne vodne inspekcije, prekršajne odgovornosti pravnog lica i odgovornog lica u pravnom licu zbog neposjedovanja vodnih akata za ispuštanje otpadnih voda u površinske vode odnosno korištenja vode, ispuštanja otpadnih voda i drugih aktivnosti i zahvata suprotno odredbama iz vodnog akta, do pitanja plaćanja posebnih vodnih naknada.

Kopirati
Drag cursor here to close