Elon Musk se pokušava povući iz ugovora o kupnji Twittera
Twitter uzvraća pravnim postupkom

Elon Musk se pokušava povući iz ugovora o kupnji Twittera

Gospodarstvo / Tvrtke | 09. 07. 2022. u 00:15 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sada je i službeno, Elon Musk se pokušava povući iz ugovora o kupnji Twittera vrijednog 44 milijarde dolara. U podnesku koji je podnio u petak poslijepodne Komisiji za vrijednosne papire i burzu, Muskov tim tvrdi da on raskida ugovor jer je Twitter "materijalno prekršio" njihov ugovor i davao "lažne i obmanjujuće" izjave tijekom pregovora.

''Gotovo dva mjeseca g. Musk je tražio podatke i informacije potrebne za ‘neovisnu procjenu rasprostranjenosti lažnih ili spam računa na Twitterovoj platformi’, piše Muskov pravni tim. "Twitter nije uspio ili je odbio dati ove informacije."

Twitter se i dalje nada zaključenju ugovora, unatoč Muskovom pokušaju raskida. Predsjednik odbora Twittera Bret Taylor napisao je da će tvrtka "pokrenuti pravni postupak za provedbu ugovora o spajanju" i osjeća se "uvjeren da ćemo pobijediti" na sudu.

Musk je počeo nagovještavati kako će odustati od dogovora samo nekoliko tjedana nakon što je potpisao ugovor, tvrdeći da je Twitter objavio pogrešne statistike o rasprostranjenosti spam botova na svojoj platformi. Potpuno je nejasno, međutim, kako Musk može zakonski odustati od svog sporazuma samo zato što nije sretan zbog prisutnosti neželjene pošte na Twitteru - nešto što je mogao istražiti prije potpisivanja ugovora. Verge se obratio Twitteru za komentar.

Twitter se jako potrudio pokazati usklađenost s Muskovim zahtjevima. Početkom lipnja, tvrtka je otvorila "firehose" pristup svojoj usluzi kako bi Musk mogao primiti i analizirati svaki tweet čim se objavi. Tvrtka je također neprestano pokušavala uvjeriti javnost da drži neželjenu poštu i robote pod kontrolom. U četvrtak je novinarima rekao da dnevno blokira više od milijun spam računa, a u svibnju je njegov izvršni direktor napisao kako Twitter određuje koliko su njegovi korisnici botovi.

Dužnost je da Musk dokaže da je Twitter prekršio njihov sporazum, jer on ne može tek tako povući potpisani ugovor jer tako misli. I postoji dobar razlog zašto Twitter želi daa se ovaj sporazum realizira: posao je bio potencijalno unosan za dioničare Twittera, nudeći 54,20 dolara po dionici, što je više od 36,81 dolara koliko je danas zaključeno. Tu je također i milijarda dolara kao naknada za raskid koju će platiti strana koja je kriva.

Muskova akvizicija Twittera uvijek se više činila kao igra nego kao stvarni pokušaj kupnje i razvoja poslovanja. Dogovor je prvobitno nastao nakon što je Musk kupio 9% udjela u Twitteru. Prije nego što je pristao preuzeti mjesto u upravi tvrtke, žalio se na tvrtku na Twitteru i na kraju napustio svoj dogovor da preuzmete mjesto u odboru.

Čini se da Musk više uživa u mogućnosti da napravi željene proizvodne planove o slobodi govora i korporativnoj neovisnosti nego što je želio razviti koherentan poslovni plan za Twitter. Prema The New York Timesu, Musk je postavio ciljeve za Twitter pod svojim vodstvom koji su se činili u najmanju ruku divlje ambicioznima. Musk je navodno rekao investitorima da bi mogao učetverostručiti i prihod i korisnike u šest godina. Nije precizirao što je mislio učiniti da to postigne.

Kopirati
Drag cursor here to close