Lista dužnika je duga

Državne kompanije najveći porezni dužnici

Najveći dužnici su kompanije u državnom vlasništvu.
Gospodarstvo / Tvrtke | 21. 02. 2022. u 07:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Entitetske poreske uprave u Bosni i Hercegovini potražuju više milijardi eura dugovanja za poreze. Najveći dužnici su državne kompanije, koje su godinama radnicima isplaćivali plaće bez uplate doprinosa. Iako je utaja poreza kazneno djelo, odgovornost ne vidimo, a posljedice trpimo.

Amir Muminović skoro četiri desetljeća radi u GRAS-u. On i njegove kolege godinama su primali neto plaću, a firma im nije uplaćivala doprinose za zdravsteno i mirovinsko osiguranje.

"Osam godina i nekoliko mjeseci nije plaćeno mirovinsko i zdravstveno uposlenicima, faktički mi smo radili na crno osam i po godina u državnoj firmi, tako da je to najveći dug koji Gras ima. Ima još nešto po osnovu radničkih tužbi, ali je to puno manja cifra u odnosu na ovu cifru. Mislim da se ona vrti, s kamatama kažu 200 milijuna", ističe Amir Muminović, radnik GRAS-a.

Dug "Grasa" prema Poreznoj Upravi Federacije BiH dostigao je gotovo 60 milijuna eura. Iz tih razloga, te neplaćanja nekih drugih obaveza i sumnji u nesavjesno poslovanje, podnesena je kaznena prijava protiv 49 osoba. Sve to istražuje Županijsko tužiteljstvo i Tužiteljstvo BiH.

Lista poreznih dužnika je duga. Najveći dužnici su kompanije u državnom vlasništvu. Deset najvećih dužnika ima dug veći od pola milijarde eura. Ukupan dug za direktne poreze iznosi 1,3 milijarde eura. Za direktne poreze, takse i druge naknade, najviše duguju Željeznice FBiH, Rudnik Zenica i Rudnik Kreka, Gras, Rudnik Breza i Rudnik Kakanj. U Poreznoj upravi kažu da su više puta blokirali račune.

"Samo dug 230 poreznih obveznika, dakle velikih dužnika sa većinskim udjelom državnog kapitala u strukturi vlasništva je dosegao preko jednu i po milijardu KM što čini udio od preko 51 posto u ukupnom saldu duga u prinudnoj naplati. Ova rješenja koja su donesena, dakle rješenja o ograničenom pravu raspolaganja novčanim sredstvima na transakcijskim računima imala su efekta kod određenog broja poreznih obveznika došlo je do smanjenja duga, a tekuće obveze bile su redovno izmirivane", ističe Adisa Hamzić, glasnogovornica Porezne uprave FbiH.

"Država je ta, umjesto da preuzme ulogu nekoga ko prirodno propisuje regulativu i zatim je izvršava i brine se da je drugi slijede, ona zapravo svima ostalima pruža jednu vrlo opasnu poruku i pruža im alibi da je takvo ponašanje prihvatljivo i da neće biti sankcionirani", naglasio je prof. Dr. Mirza Kršo, Ekonomski fakultet u Sarajevu.

Nadležna Tužiteljstva i policijske agencije istražuju brojne prijave o utaji poreza, kao i druga kaznena djela iz ove oblasti. Porezni sistem i poreznu politiku u Bosni i Hercegovini zarobili su i privatizirali njihovi predlagači i s ovakvom praksom donošenja zakona treba prestati, poručuju stručnjaci, piše BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close