Da stane na noge

Koncesija za eksploataciju kamena - Vlada HNŽ-a ''pružila ruku'' Granitu

"Ovo je uspjeh Vlade HNŽ, jer je jednoglasno 12 ruka bilo za potpisivanje ove koncesije s Granitom'', naveo je Vejzović.
Gospodarstvo / Tvrtke | 09. 01. 2024. u 11:50 M. L. | A. Z. Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpisan je ugovor o koncesiji za eksploataciju mineralne sirovine arhitektonsko-građevinskog kamena gabra na lokaciji Čehari s gospodarskim društvom "GRANIT" d.d. Jablanica – u stečaju.

Nova Vlada HNŽ-a je ponosna na potpisivanje ove koncesije.

''Danas je dva mjeseca otkako je nova Vlada položila zakletvu. Potpisivanje ove koncesije za Granit jedna je od važnijih stavki koje smo dosad uradili. Ovo je uspjeh Vlade HNŽ, jer je jednoglasno 12 ruka bilo za potpisivanje ove koncesije s Granitom'', naveo je ministar gospodarstva HNŽ Zanin Vejzović.

Foto: Bljesak.info / Potpisivanje ugovora

Pružanje ruke

Smatra da je Vlada pružila ruku Granitu i budućem, nadaju se - ulagaču.

''Da Granit konačno stane na svoje noge i počne raditi kako treba'', kaže Vejzović.

Abid Šarić, stečajni upravnik 'Granita' zahvalio je Vladi HNŽ, a posebno ministru Vejzoviću na ovom ekspeditivnom djelovanju.

''Ne mogu, a da ne izrazim žal što je ovaj postupak više od tri godine stajao u fazi u kojoj se sad nalazi. Za to vrijeme je Granit imao ogromne štete, gubitke i otežano poslovanje, ali sve se premašilo'', rekao je.

Potpisivanjem ugovora o koncesiji su smatra napravili jedan veliki korak ka stvaranju preduvjeta za konačan i efikasan završetak kompletnog stečajnog postupka.

Foto: Bljesak.info / Potpisivanje ugovora

Oslonac razvoja

''To znači da će, uz određene aktivnosti koje nam predstoje, Granit - konačno i u potpunosti pravno uokviriti svoje poslovanje, egzistenciju i da će biti oslonac razvoja ne samo Općine Jablanica i HNŽ-a, nego i FBiH, te cijele BiH'', rekao je Šarić.

Šarić je rekao kako u ovom trenutku može reći da su uspjeli preživjeti uz dosta teškoća, ali svo vrijeme posluju.

''Oko 187 radnika je uposleno u Granitu, radimo i 90 posto proizvodnje izvozimo u sve zemlje, a najviše u Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Sloveniju, Austriju, Njemačku itd'', rekao je.

Damir Šabanović, načelnik Općine Jablanica je presretan što je konačno došlo do potpisivanja ugovora o koncesiji.

 

Foto: Bljesak.info / Potpisivanje ugovora

''Dugogodišnji problem Granita je nepostojanje koncesije i stečajni postupak koji je otvoren još 2009. godine. Nadam se da je ovo prvi i pravi korak ka rješavanju dugogodišnje agonije radnika Grabnita'', kaže Šabanović jer je Granit je za Jablanicu vrlo bitno poduzeće i uvijek je bilo jedno od pokretača razvoja u Jablanici.

''Nadam se da će ovaj potpis u ulazak strateškog partnera omogućiti da se Jablanica razvija u onom segmentu izvrsnosti obrade kamena'', dodao je Šabanović.

Rok 

Na upit koji su uvjeti pred strateškim partnerom i što slijedi nakon potpisivanja ugovora ministar gospodarstva HNŽ Zanin Vejzović kaže:

"Jedno je koncesija koju daje ministarstvo, a drugo je ugovor koji je potpisao stečajni upravnik sa starteškim partnerom. Vlada je odgovorna za koncesiju. Jedan od uvjeta da se dobije koncesija je da Granit pronađe strateškog partnera. Ono što smo mi tražili jeste da se koncesija izdaje na 30 godina pod uvjetom da u sljedećih 6 mjeseci strateški partner uđe u posao. Dakle, da izvrši uplatu sredstava koja je definirana njihovim ugovorom. To je oko 20 milijuna i 533 tisuće KM. Ukoliko do toga ne dođe, koncesija nakon šest mjeseci ne važi".

 

Foto: Bljesak.info / Potpisivanje ugovora

Stečajni upravitelj Granita Abid Šarić je objasnio da je svaki korak u ugovoru precizinar i da je ograničen na šest mjeseci od potpisivanja ugovora, ali pošto je Vlada kasnila s donošenjem odluke - taj rok će prolongirati.

"Generalni dogovor je da ćemo Granit osposobiti u smislu zakona, da ima dozvolu za koncesiju, za izvođenje radova i dozvolu za eksploataciju. To su tri dokumenta i kad se ti uvjeti ispune, strateški partner će položiti sredstva na žiro račun i krenuti će se s izmirivanjem. Ono što nama sada slijedi jeste podnošenje zahtjeva za dozvolu za eksploataciju nadležnom ministarstvu. Kad to dobijemo, onda ide dozvola za izvođenje radova. Ima tu još i dosta prateće dokumentacije", pojasnio je Šarić.

20 milijuna i 558 tisuća KM

Podsjetimo, Vlada HNŽ odobrila je krajem prosinca 2023. koncesiju Granitu. Vlade HNŽ dala je rok koncesionaru za potpis ugovora do 1. veljače 2024. godine.

Potpisivanje ugovora - Koncesija za  eksploataciju kamena - Vlada HNŽ-a

Foto: Bljesak.info / Potpisivanje ugovora

Sarajevska kompanija Lake d.o.o., na čijem je čelu poduzetnik Nedim Bubica, jablanički Granit kupuje za 20 milijuna i 558 tisuća KM a izabrana je nakon provedene javne prodaje. Prijedlog kupoprodajnog ugovora je sačinjen.

Podsjetimo, jablaničko poduzeće Granit bavi se eksploatacijom i preradom granita već gotovo 100 godina i spada u red nekadašnjih giganata jugoslovenske industrije.

Kopirati
Drag cursor here to close