Poddionica Tarčin-Ivan

Brojni benefiti i mogućnosti izgradnje Koridora 5C

Veliki značaj poddionice Tarčin-Ivan za lokalnu zajednicu i život stanovnika
Gospodarstvo / Tvrtke | 06. 07. 2023. u 09:45 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Puštanje u promet poddionice Tarčin-Ivan predstavlja značajan korak naprijed za razvoj lokalnih zajednica, donoseći brojne benefite i unapređujući kvalitetu života stanovnika. Ova nova autocesta omogućava poboljšan pristup turističkim, trgovačkim, ekonomskim, rekreacijskim i vjerskim centrima, kao i zdravstvenim i obrazovnim ustanovama.

Završetak poddionice predstavlja veliki korak ka izgradnji Koridora Vc, jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini.

"Puštanje u promet poddionice Tarčin-Ivan ima veliki značaj za nas. Primijetili smo smanjenje gužvi na cesti M-17, koju često koristimo, posebno djeca koja putuju u školu. Manje gužve znače brži i redovniji protok autobusa. Osim toga, udaljenost koju moramo prijeći do Sarajeva, gdje većina nas radi, kao i do Mostara, smanjena je zahvaljujući ovoj novoj autocesti", kaže Fikret Šarić, mještanin ovog područja.

Osim odličnih vijesti za građane i olakšanja prometnih gužvi, Bosna i Hercegovina je dobila novih 6,9 kilometara autoceste, što je rezultiralo smanjenjem cestovne udaljenosti između Sarajeva i Mostara te omogućilo ugodniju i sigurniju vožnju. Otvorenjem ove poddionice, gužve na magistralnom putu su se smanjile, a privrednim subjektima je omogućen brži pristup odredištima iz industrijske zone bez potrebe za ulaskom u grad.

Foto: Bljesak.info / Koridor 5C

Autoprijevoznik Besim Kovač ističe koristi koje je njegova kompanija ostvarila.

"Brže obavljamo transport, smanjujemo potrošnju goriva, nema zastoja, semafora ili krivina. Dostava robe postala je učinkovitija", dodaje ovaj autoprijevoznik.

Otvaranjem tunela Ivan i nastavkom izgradnje koridora Vc prema jugu, koji prolazi kroz Konjic, grad je dobio bržu i lakšu komunikaciju prema luci Ploče, ali i prema aerodromima u Mostaru i Sarajevu. Ova nova povezanost stvara dodatnu vrijednost za cjelokupnu privrednu sliku ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Foto: Bljesak.info / Koridor 5C

"Izgradnja autoputa ima iznimno pozitivan utjecaj na našu lokalnu zajednicu, posebno na mjesnu zajednicu Raštelica i Tarčin. Značajno su smanjene prometne gužve kroz naselje Donja Raštelica, gdje se nalazi jedna područna škola, a često smo se suočavali s nesrećama sa smrtnim ishodom. Također, ova dionica smrti kako su je mnogi nazivali, a koja je povezivala naselje Raštelica i Bukovice više ne postoji i zahvaljujući autoputu je neće biti", mišljenja je Sabahudin Kazić, pomoćnik načelnika općine Hadžići.

Suvremena cestovna komunikacija predstavlja ključni faktor za razvoj postojećih i otvaranje novih poslovnih aktivnosti u gotovo svim područjima. Nova autocesta Tarčin-Ivan otvara vrata napretku, pružajući stanovnicima i privredi Bosne i Hercegovine brojne mogućnosti za dalji razvoj i prosperitet.

Kontinuirana ulaganja u putnu i transportnu infrastrukturu svjedoče o opredijeljenosti Bosne i Hercegovine ka stvaranju modernog transportnog sistema koji će zadovoljiti potrebe stanovništva i stimulirati dalji ekonomski rast.

Sa svakim novoizgrađenim kilometrom autoceste Bosna i Hercegovina jača svoju poziciju regionalnog ekonomskog centra, pružajući nove mogućnosti približavanju Europskoj uniji.

Pogledajte video prilog u cijelosti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close