Međunarodni promet

Broj putnika u zračnom prijevozu mogao bi se smanjiti za 1,2 milijarde

Napominju da se ta procjena bazira na lošijem scenariju koji predviđa dugotrajnu recesiju i slabašan oporavak na razini nižoj od one prije koronakrize
Gospodarstvo / Tvrtke | 23. 04. 2020. u 21:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj putnika u međunarodnom zračnom prijevozu mogao bi se do rujna smanjiti za čak 1,2 milijarde, procijenila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za zračni prijevoz ICAO, predviđajući najveći pad u Europi.

Međunarodni kapaciteti za zračni prijevoz mogli bi se u prva tri ovogodišnja tromjesečja smanjiti i za dvije trećine u odnosu na dosadašnja očekivanja koja nisu uključivala pandemiju, procjenjuju u ICAO-u, prenosi Hina.

Napominju da se ta procjena bazira na lošijem scenariju koji predviđa dugotrajnu recesiju i slabašan oporavak na razini nižoj od one prije koronakrize, uz prve naznake poboljšanja u trećem tromjesečju ili kasnije.

U povoljnijem scenariju koji predviđa običnu recesiju i brzi oporavak, uz prve naznake oporavka u drugoj polovini svibnja, ponuda bi se u međunarodnom zračnom prijevozu do kraja rujna mogla prepoloviti.

Broj putnika u međunarodnom zračnom prijevozu smanjio bi se u prvih devet ovogodišnjih mjeseci za 1,2 milijarde u odnosu na dosadašnja predviđanja, prema lošijem scenariju. Povoljniji predviđa pad za 963 milijuna.

To bi za aviokompanije značilo prihode manje za 160 do 253 milijarde dolara, ovisno o scenariju, prenosi Hina.

Najviše će se smanjiti prijevoznički kapaciteti i prihodi avioprijevoznika u Europi koja bi trebala prednjačiti i po padu broja putnika, posebno u ljetnoj sezoni putovanja, poručuju u ICAO-a. Na drugom je mjestu azijsko-pacifička regija.

Kopirati
Drag cursor here to close