Diaspora Invest

Bosanski izmjenjivači topline došli do Meksika i Katara

Kompanija IMP Coils, koja se bavi proizvodnjom i servisiranjem grupe proizvoda iz oblasti grijanja, klimatizacije i rashladnih tehnika, danas ima deset zaposlenih te kooperante iz cijele BiH, a njihovi izmjenjivači topline došli su do Meksika i Katar
Gospodarstvo / Tvrtke | 30. 10. 2019. u 15:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: FENA / Kompanija IMP Coils

Kompanija IMP Coils, koja se bavi proizvodnjom i servisiranjem grupe proizvoda iz oblasti grijanja, klimatizacije i rashladnih tehnika, danas ima deset zaposlenih te kooperante iz cijele BiH, a njihovi izmjenjivači topline došli su do Meksika i Katara.

Direktor kompanije strojarski inženjer Esad Čekić kaže da su dobar odnos sa radnicima prenijeli i na pošten i korektan odnos s klijentima, te da je tu i ključ njihovog opstanka na tržištu i napredovanja.

''Naši izmjenjivači su danas u Meksiku. Preko kompanije iz Švedske koje rade klima komore došli smo do tržišta jer smo mi njihov proizvod nadopunili našim izmjenjivačima topline. Oni su nas testirali, dali smo podudarna tehnička rješenja kao ponuđači sa dužom tradicijom, što nam je otvorilo dalje vrata. Radili smo specifične narudžbe za izmjenjivače topline u mesnoj industriji, poljoprivredi, u sušnicama. Od Katara, Islanda, Francuske, Irske nove prilike su se otvarale, te smo se dokazali'', navodi Čekić.

Objašnjava da je njegov proizvod najlakše shvatiti na primjeru tržnih centara.

''Kada uđete u tržne centre i osjetite promjenu temperature, to je prijenos topline. Ulazi hladna voda, tuda struji zrak, ohladi ga. I tu je najvažniji segment taj aparat – izmjenjivač topline. Danas su naši izmjenjivači u kliničkim centrima, bolnicama, aerodromima i tržnim centrima širom BiH. Gdje god je osjetite dobar hlad, vrlo vjerojatno imamo neke veze s tim'', kazao je Čekić.

Kontakti koje su imali ranije, kako je dodao, omogućili su im da otvaraju nova vrata i dobiju priliku kod velikih kompanija. Uz podršku USAID 'Diaspora Investa' osigurali su nabavku novih alata kojima će ubrzati razvoj tehnologije i usvajanje novih standarda.

''Također, u suradnji sa USAID Projektom 'Diaspora Invest' izvršili smo nabavku 3D softvera čiji je cilj identificiranje projektnog okvira za naručitelja, kojim se ubrzava planiranje i izrada proizvoda. Također, nabavili smo softver za bolje upravljanje logističkim segmentom proizvodnje'', dodao je Čekić.

Trenutno rade na razvoju industrijskog kalorifera, izmjenjivačima sa povećanim stupnjem iskorištenja, ali fokus im ostaje raditi na projektima po narudžbi.

''Sami na globalnom tržištu teško možete napraviti velike iskorake, ali nam je cilj pokazati vrijednost i tako širiti mrežu partnera. Tržište je takvo da morate biti oprezni na svaku narudžbu i posao. Želimo razviti zračne zavjese, fen kulere, kalorifere, te vjerujemo da sve možemo postići uz trajna partnerstva, povjerenje i dobre radnike'', kazao je direktor kompanije IMP Coils, priopćeno je iz USAID Projekta 'Diaspora Invest'.

Kopirati
Drag cursor here to close