Vrijeme curi

Aluminij: Održani pregovori s Izraelcima, upitnici ostaju

Sastanku su, uz upravu i predstavnike izraelske grupacije i Aluminija, nazočili čelnici HDZ-a BiH i predstavnici Vlade Federacije.
Gospodarstvo / Tvrtke | 27. 11. 2019. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklog tjedna u Aluminiju je održan sastanak s izraelskom grupacijom M.T. Abraham, a kako doznajemo na sastanku je predloženo da se pogon Ljevaonice pokrene na godinu dana a da se povoljnija cijena struje, koja ostaje glavni problem, traži ''u hodu''.

Kako doznajemo, izraelska grupacija bi uložila oko dva milijuna eura s procijenjenom dobiti od 2,6 milijuna eura što bi se, ako se uspije postići dogovor, dijelom ulagalo u daljnju proizvodnju.

Sastanku su, uz upravu i predstavnike izraelske grupacije i Aluminija, nazočili članovi NIO Aluminija, čelnici HDZ-a BiH i predstavnici Vlade Federacije. Odgovor na ponudu bi trebao biti, kako doznajemo, konačan do 2. prosinca.

Dok se čekaju konačne odluke, i švicarski Glencore je ponovno pokazao zanimanje za sličan model ulaganja, a neslužbeno doznajemo da se u priču oko pokretanja Aluminija javila i jedna tvrtka iz Njemačke.

No, i dalje je veliki upitnik nad sudbinom radnika budući da se može čuti da i nakon ovih mogućih dogovora slijedi otpuštanje još jednog dijela onih koji su ostali čekati konačan rasplet u tvornici koja je ugašena u srpnju.

Također, doznajemo kako će predstavnike radnika Aluminija 5. prosinca primiti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

 

Podsjećamo, mostarska tvornica ugasila se 10. srpnja četiri minute iza ponoći zbog neizmirenih dugovanja za električnu energiju. Nakon toga uslijedili su prosvjedi pred središnjicom HDZ-a BiH te odlazak preko 500 radnika. Uspostavljen je krizni stožer, koji je nedavno i ugašen, a oni koji su ostali čekali su da se nešto u pregovorima pokrene.

Unatoč obećanjima, još nitko ne zna sudbinu nekadašnjeg diva. Sve je više onih koji su uvjereni kako od pokretanja proizvodnje neće biti ništa, a politika, koja je oprala ruke a bez koje ništa ne može, Aluminij, čini se, daleko je od glavnih tema.

Kopirati
Drag cursor here to close