UPH

Znaju li ova županija i država što je to ekonomija?

S druge strane, u HNŽ-u je korona zakon donesen prije tri tjedna, sa svim uvjetima i naznakom tko ima pravo na sredstva pomoći. Pitamo se zašto nije još uvijek krenulo pravljenje lista i popunjavanje obrazaca u županiji?
Gospodarstvo / Tvrtke | 05. 06. 2020. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Dok čitav svijet na svaki način upumpava novac u ekonomiju, da spasi što se spasiti može, da se ubrza i vrati barem na ono staro, ova država čini sve da sve zaustavi i uništi! Pritom, naravno, zaboravlja osnove svog postojanja – država živi od poduzetnika, njihovih uplata, plaća koje isplaćuju, poreza kojeg izmiruju", pitaju se u Udruzi poduzetnika Hercegovine.

Udruga poduzetnika Hercegovine navodi kako se svakodnevno susreće s vapajima poduzetnika čije je poslovanje ugroženo u danima nakon korone – smanjenje prometa prate inspekcije koje djeluju kao kaznene ekspedicije koje samo hoće dokrajčiti ove koji još uvijek mrdaju, a posebno se susreću s nejasnoćama vezane uz zdravstvene usluge svojim djelatnicima, odnosno zdravstveno osiguranje, podizanje lijekova, preglede kod liječnika...

Udruga je doznala kako svi poduzetnici moraju platiti doprinose za 3. mjesec, država subvencionira dio doprinosa tek za 4., 5. i 6. mjesec, iako za vrijeme trajanja stanja nesreće i 30 dana nakon toga, kao što je navedeno u korona zakonu FBIH, po članku 15. Svi imamo pravo na zdravstveno osiguranje.

"S druge strane, u HNŽ-u je korona zakon donesen prije tri tjedna, sa svim uvjetima i naznakom tko ima pravo na sredstva pomoći. Pitamo se zašto nije još uvijek krenulo pravljenje lista i popunjavanje obrazaca u županiji? Po ovome ništa nije spremno za bilo kakvu buduću uplatu novca, jer on ne može biti isplaćen bez osnove. Udruga također skreće pozornost kako je ovo županija čija ekonomija uvelike ovisi o turizmu, te upozoravamo kako se dosad ništa nije učinilo da se napravi plan revitalizacije i pomoći turističkim djelatnicima, organizacijama i pružateljima usluga u turizmu. Što se čeka?'', navodi se u priopćenju.

Poduzetnici navode kako žele skrenuti pozornost na to da županijska Vlada, osim velikih obećanja još uvijek nije puno toga konkretnog učinila da se ekonomiji pomogne da lakše prebrodi ovu krizu.

''Ovim putem obvezujemo I političare da konačno naprave nešto konkretno i da iskoriste priliku i istaknu se u pomoći u ovim teškim trenucima – te da “poguraju” da se korona-zakon čim prije implementira", stoji u priopćenju za javnost UPH.

Kopirati
Drag cursor here to close