Uvjeti za fuka u bašti birtije

Za stol može samo troje, na dva metra razmaka

Iako bi sljedeći tjedan trebali ponovno otvoriti vrata gostima, vlasnici kafića, restorana i barova još uvijek ne znaju pod kojim će uvjetima to smjeti učiniti.
Gospodarstvo / Tvrtke | 08. 05. 2020. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kafići, restorani, slastičarnice i drugi ugostiteljski objekti koji su posljednje goste primili prije skoro dva mjeseca s nestrpljenjem iščekuju svako ublažavanje mjera. Ugostitelji kažu, nemaju ni feninga prihoda, a većina ih je bila primorana otpustiti zaposlenike.

Iako bi sljedeći tjedan trebali ponovno otvoriti vrata gostima, vlasnici kafića, restorana i barova još uvijek ne znaju pod kojim će uvjetima to smjeti učiniti.

Još im nije dostavljen nikakav službeni prijedlog ili odluka države kako će u doba pandemije moći raditi, no svi moraju prilagoditi rad novoj situaciji.

Tako će stolovi u baštama morati biti postavljeni dva metra jedan od drugoga, a za jednim stolom maksimalno mogu sjediti tri osobe, osim ako se ne radi o članovima jednog domaćinstva.

Neophodno je osigurati i sredstva za dezinfekciju ruku na ulazu u baštu.

"Poželjno je korištenje jednokratnih čaša i drugog posuđa te je obavezna stalna dezinfekcija stolova. Preporučuje se i dezinfekcija prostora, površina i sanitarnih čvorova najmanje dva puta dnevno, po potrebi i češće", navedeno je za Avaz iz Zavoda za javno zdravstvo.

''Ne vidim valjan razlog da oni ugostiteljski objekti koji imaju vanjske prostore, tzv. bašte, ne mogu odmah otpočeti s radom i vjerujem kako će takva odluka u HNŽ-u biti usvojena u sljedećih par dana'', izjavio je predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

Naime, nakon što su mostarski ugostitelji pisali Vladi i javnosti kako ne vide nikakva smisla u odlukama da se ugostiteljski objekti otvaraju tek krajem svibnja, Herceg je izjavio kako je vrijeme za prve korake.

Tijekom dana i HDZ BiH je poslao priopćenje da ta stranka podržava inicijativu svih pet stožera da se ugostiteljski objekti uz poštivanje jasnih propisa i zdravstvenih mjera otvore 11. svibnja.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar kazao je u petak u Sarajevu kako bi u tom entitetu trebala biti donesena odluka o novim popuštanjima restrikcija.

"Tu su vrtići, javni prijevoz, stomatolozi, okupljanja u zatvorenim prostorima, rad kafića, mogućnost organizacije sportova na otvorenom. Ako epidemiloška situacija bude pozitivna krajem narednog tjedna predložit ćemo mjere za koje smatramo da su moguće", kazao je Pehar.

Kopirati
Drag cursor here to close