Elektroprenos - rak rana

Višković tvrdi: BiH prijeti energetski kolaps

Višković je dodao da je prije nekoliko mjeseci u Mostaru pregorjela trafo-stanica, ali im je pozajmljena rezervna iz Trebinja kako Mostar ne bi bio u mraku
Gospodarstvo / Tvrtke | 12. 08. 2019. u 17:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poduzeće 'Elektroprenos BiH' je rak-rana BiH i ono je dugoročno problem, zbog čega Republici Srpskoj i BiH prijeti energetski kolaps, izjavio je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković. "Kada kasnite u investicijama pošto ste u blokadi 19 mjeseci, vi ne ulažete nijednu marku u razvoj, a to znači da je naš elektroenergetski sektor, prije svega prenosna mreža, ugrožen do te mjere da nam prijeti da u 21. stoljeću ostanemo bez električne energije", upozorio je Višković.

On je podsjetio da je 'Elektroprenos BiH' u blokadi jer se hrvatski i bošnjački političari ne mogu već gotovo dvije godine dogovoriti o mjestu direktora, a za to vrijeme novac te institucije, oko 170 milijuna KM, leži na računima banaka, prije svega u Federaciji BiH, i propada, jer se ne ulaže u investicije.

Premijer Srpske kaže da od ovog novca Republici Srpskoj pripada 41 posto za investicije, što nije malo za ulaganje u elektroenergetski sektor.

"To su investicije koje se neće moći premostiti brzo. Siguran sam da će ovih 19 mjeseci blokade donijeti, nažalost, nepopravljive efekte u narednom periodu. Predsjednik sam i Skupštine 'Elektroprenosa BiH', sagledao sam cijelu sliku, i mislim da je ovo situacija koja nije normalna", naglasio je Višković za 'Večernje novosti'.

On je rekao kako ima osjećaj da ga javnost ne razumije dobro kada govori o problemu blokade 'Elektroprenosa BiH' i negativnim posljedicama koje prijete i Srpskoj i cijeloj BiH, prenosi 'Glas Srpske'.

"Javnost misli da premijer priča samo o milijunima 'Elektroprenosa BiH' i da hoće taj novac u proračun Srpske. Ne, to nije točno! Taj novac niti dolazi u proračun, niti može doći u proračun, niti je planiran za proračun. Ovo je novac za investicije i za jačanje elektroprenosne mreže, kako u Srpskoj, tako i cijeloj BiH", pojašnjava Višković.

On ističe da Srpska već trpi veliku štetu, jer se sredstva 'Elektroprenosa BiH' ne usmjeravaju u obnovu elektromreže i navodi primjere Višegrada i Banja Luke.

  / Ilustracija

"Trenutno u našoj čvornoj stanici u Višegradu imamo problem, jer je jedan generator pregorio prije mjesec dana. To je generator 400/110 koji treba da se nabavi sredstvima 'Elektroprenosa BiH'. Ali to sada nije moguće zbog blokade. I sada se sva proizvedena električna energija na Hidrocentrali Višegrad šalje Sarajevu da bi se pretvorila u 110 volti i vratila u Višegrad da bude raspoređena u distributivnu mrežu. Otprilike geografski posmatrano, Višegrad - Sarajevo je 250 kilometara u jednom smjeru", kaže Višković.

Kada je riječ o situaciji u Banja Luci, premijer Srpske kaže da je tu problem nastao oko dvije trafostanice koje opskrbljuju cijeli grad strujom.

"One su stare nekoliko desetljeća, i ne daj Bože da se dogodi kvar, jer onda Banja Luka ostaje bez struje. Pred samu blokadu 'Elektroprenosa BiH', u Poslovnoj zoni 'Incel' je bio izabran izvođač i investicija od 11 milijuna KM da se za Banja Luku gradi treća trafostanica koja bi omogućila gradu da ima urednu opskrbu strujom, ali i taj posao je propao zbog blokade", ističe Višković.

On navodi da će dugoročno ovih 19 mjeseci blokade investicija u nekom narednom periodu odraziti se veoma negativno, ne samo na Banja Luku, Republiku Srpsku, nego i na cijelu BiH, i na sve građane koji žive u BiH.

Višković je dodao da je prije nekoliko mjeseci u Mostaru pregorjela trafo-stanica, ali im je pozajmljena rezervna iz Trebinja kako Mostar ne bi bio u mraku, a to se ne bi dogodilo da sredstva iz 'Elektroprenosa BiH' mogu biti uložena u energetsku mrežu.

'Novosti' podsjećaju da do deblokade 'Elektroprenosa BiH' jedino može doći rješavanjem političkih barijera između SDA i HDZ-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close