Što mislite?

Znate li koji je najveći nacionalni park na svijetu?

Najveći nacionalni park na svijetu također je jedno od najudaljenijih i najsurovijih mjesta na planeti Zemlji.
Gospodarstvo / Turizam | 13. 05. 2024. u 12:41 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smješten unutar Arktičkog kruga, na sjeveroistoku, Nacionalni park Grenland više je nego dvostruko veći od sljedeće najveće zaštićene žarišne točke, i sastoji se uglavnom od smrznute tundre, prenosi IFL Science

Osnovan 1974. godine, park je proširen 14 godina kasnije na sadašnju veličinu od 972.000 četvorna kilometra. Velik dio ovog područja prekriven je grenlandskom ledenom pločom, iako se duž obale mogu pronaći neki dijelovi bez leda.

Nevjerojatno, Nacionalni park Grenland na sjeveroistoku je veći od svih, osim 30 zemalja svijeta, ali je potpuno nenaseljen ljudima. Osim što je najveći, to je i najsjeverniji nacionalni park na planeti.

Unatoč nedostatku ljudi, park još uvijek nadzire elitna danska mornarička jedinica poznata kao Siriusova patrola za ophodnju. Održavanje reda u ovoj divljini bez zločina vjerojatno nije najteži posao, ali preživljavanje u uvjetima i terenu je ozbiljan izazov, zbog čega se samo najizdržljiviji regruti primaju u ovu jedinicu.

Pravila parka zabranjuju motorizirani prijevoz, što znači da se mora patrolirati saonicama. U međuvremenu, turisti mogu doći do parka brodovima za krstarenje koji pristaju u obalnom naselju Ittoqqortoormiit.

Oni koji putuju obično dolaze s nadom da će uočiti neke od karizmatičnih polarnih životinja koje žive u parku, kao što su polarni medvjedi, arktičke lisice, grenlandski vuk, narvali i morževi.

Sljedeći najveći nacionalni park na svijetu nešto je primamljiviji Veliki koraljni greben, koji pokriva 343 966 četvornih kilometara kopna i mora u Australiji. Najveći rezervat Sjeverne Amerike je Wrangler-St. Nacionalni park i rezervat Elias na Aljasci, koji ima ukupnu veličinu od 53.419 četvornih kilometara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close