Emil Balavac

VIDEO Intervju s ministrom: O turizmu, radu na crno, nagradama i kaznama u HNŽ-u

Osvrnuo se i na rad Turističke zajednice HNŽ, osnivanje lokalnih turističkih zajednica, velikim problemom rada na crno, te nedostacima koji postoje u sektoru trgovine.
Gospodarstvo / Turizam | 06. 02. 2024. u 11:17 K. Marijanović / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''HNŽ trenutno nema strategiju razvoja turizma, što je poražavajuća činjenica. Prošla je istekla 2021. godine i zbog slabog funkcioniranje Vlade u proteklom razdoblju nova nije usvojena'', rekao je Emil Balavac, novi ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Vlade Hercegovačko–neretvanske županije.

U intervju za Bljesak.info Balavac je naveo kako 'ono što smo do sada imali', nažalost nije bilo organizirano kako bi privlačilo velik broj turista.

''Turisti ovdje traže malo više sadržaja. Kada dođu u Mostar, Čitluk, Neum ne žele se zadržati na tom jednom mjestu nego pokušavaju dobiti što je više moguće od destinacije. Možemo napraviti dobru osnovu za destinacijski menadžment. U proračunu za 2024. godinu smo planirali sredstva za izradu nove strategije, kojom ćemo dobiti okvir u kojem pravcu se krećemo'', rekao je.

Osvrnuo se i na rad Turističke zajednice HNŽ, osnivanje lokalnih turističkih zajednica, velikim problemom rada na crno, te nedostacima koji postoje u sektoru trgovine.

Video: Ministar Emil Balavac o trgovini i turizmu u HNŽ

Balavac je mišljenja kako mini hidrocentrale nisu najnužniji aspekt na području naše županije u smislu proizvodnje električne energije.

''Mi imamo ogroman potencijal za solarnu energiju te za vjetro energiju, a i svjedoci smo da imamo izgrađene brane na rijeci Neretvi koje proizvode velike količine energije. Imaju strašno velik utjecaj na okoliš, nekada je taj utjecaj možda bio i opravdan kada nismo imali mogućnost da ulažemo u druge oblike energije. Danas kada se Europa i cijeli svijet trude da prave što zeleniju energiju i mi moramo razmišljati u tom pravcu'', rekao je Blavac.

Dotaknuo se i teme izgradnje postrojenja za obnovljive izvore energije, prvenstveno solarnih elektrana te komentirao koliko je strah i zabrinutost stanovnika ove županije opravdan i koliko će ta gradnja utjecati na okoliš.

Video: Ministar Emil Balavac o okolišu i gradnji solara u HNŽ

Po pitanju deponije Uborak, ministar Balavac naveo je kako se radi na petogodišnjem planu koji će ispoštovati odluku Suda ali i zahtjeve mještana. Istaknuo je kako deponija nije i ne smije biti pitanje samo Grada Mostara, te da je to projekt koji zahtjeva ogromna sredstva, napor struke i svih relevantnih institucija na razini županije i federacije.

Po pitanju uvođenja reciklaže i regulativa za odlaganje otpada naveo je kako zasigurno trebamo povećati povećati selektiranje i reciklažu, za što su potrebna i sredstva ali i razumijevanje građana.

Osvrnuo se i na financijske nagrade koje su do sada bile praksa u ministarstvu Trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ, najvećim izazovima ovog resora i konkretnim koracima koje planira poduzeti u samom početku mandata.

Video: Ministar Emil Balavac o deponiji, reciklaži i nagradama

 

Kopirati
Drag cursor here to close