Nacionalni spomenik

Sattler podržao inicijativu: Počitelj se mora revitalizirati

Veleposlanik Sattler informirao je i o pripremi kulturnog događa koji će uskoro biti organiziran u Počitelju, time će biti ozvaničen početak tog projekta.
Gospodarstvo / Turizam | 14. 05. 2024. u 12:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon pokretanja inicijative za revitalizaciju Počitelja u prosincu 2023. godine i dva sastanka najodgovornijih institucija i osoba, u skladu s propisanim nadležnostima djelovanja u prostoru nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo kulture i sporta poduzelo je aktivnosti snimanja i izrade situacijske analize 'Povijesnog gradskog područja Počitelj'.

Tim povodom, u Federalnom ministarstvu kulture i sporta upriličen je treći sastanak federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević i direktora Zavoda za zaštitu spomenika Roberta Stergara sa specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH Johannom Sattlerom, te članovima Delegacije Petrom Kraljevićem, Sanjom Stanojević, Karelom Lizerotom i Elmom Prcić.

Ministrica Vlaisavljević osvrnula se na dosad realizirane aktivnosti, u skladu sa zaključcima s prethodnog sastanka. Gostima je poželjela dobrodošlicu.

Veleposlanik Sattler zahvalio je Ministarstvu, predvođenom ministricom Vlaisavljević, za istrajnost i snagu u procesu realizacije utvrđenih ciljeva inicijative za revitalizaciju Počitelja, te dosad poduzete konkretne aktivnosti.

Prilikom uvodne riječi, ukazao je na važnost provođenja projekta iluminacije Gavran kapetanove kule i sportskog igrališta u Počitelju, prvih aktivnosti koje Delegacija Europske unije u BiH planira podržati.

Veleposlanik Sattler informirao je i o pripremi kulturnog događa koji će uskoro biti organiziran u Počitelju, time će biti službeno označen početak tog projekta.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika Robert Stergar prezentirao je Analizu postojećeg stanja Povijesnog gradskog područja Počitelj. Prema dostupnoj dokumentaciji i uvidom u funkcioniranje Počitelja, konstatirano je da ne postoji strategija planiranja turističke ponude grada Počitelja s postavljenim i definiranim kratkoročnim i dugoročnim strateškim ciljevima, plan upravljanja zaštićenom Povijesnim gradskim područjem, niti se upravlja gradskom jezgrom Počitelja.

Stergar je također istaknuo da ne postoji organizirano djelovanje niti u jednom segmentu funkcioniranja zaštićene povijesne jezgre.

Prema mišljenju Zavoda, istakao je Stergar, potrebno je osigurati sigurnost posjetitelja u smislu stabilnosti svih zidanih struktura i objekata zbog kojih Počitelj i jeste tako vrijedan.

Potrebni su strateški pristup revitalizaciji i konzervatorsko - restauratorski projekti obnove u kojima će se definirati namjena i programska aktivnost javnih objekata s definiranim upravljačkim tijelom koje će brinuti o tekućem održavanju i očuvanju cjeline.

''U diskusiji, tokom sastanka, zaključeno je da neke od definiranih aktivnosti treba izvršiti u najkraćem vremenskom razdoblju te su utvrđeni rokovi za realizaciju. Dogovoreno je da će sljedeći sastanak biti organiziran nakon realiziranja dogovorenih aktivnosti'', priopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Na sastanku je sudjelovao i predstavnik Europske investicijske banke Josip Polić, pomoćnica gradonačelnika Čapljine Irena Bakalar Bulum, generalna tajnica Federalnog ministarstva okoliša i turizma Sabina Šahman Salihbegović i savjetnik ministra u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja Goran Lulić.

Kopirati
Drag cursor here to close