Tko vas smije provjeriti?

Provjera u Hrvatskoj: Kod će otkriti s kim se sigurno družiti

Svaki građanin moći će besplatno skinuti aplikaciju za provjeru covid-statusa te će, ako mu to vlasnik QR koda dopusti, moći provjeriti je li sigurno družiti se s tom osobom…
Gospodarstvo / Turizam | 16. 05. 2021. u 13:06 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 1. lipnja za ulaz u zatvorene prostorije tražit će se QR kod koji će moći kontrolirati svatko – konobari, vozači, čuvari, susjedi, piše u nedjelju Jutarnji list.

Digitalna zelena potvrda, koju kolokvijalno zovemo covid-putovnica - dragocjena isprava s kojom će se od 1. lipnja moći putovati preko granice te ulaziti u zatvorene prostore poput restorana i klubova ili na događaje koji podrazumijevaju okupljanje velikog broja ljudi poput koncerata - bit će zapravo QR kod koji će moći očitati i tako provjeriti njegova vlasnika baš svatko.

Svaki građanin moći će besplatno skinuti aplikaciju za provjeru covid-statusa te će, ako mu to vlasnik QR koda dopusti, moći provjeriti je li sigurno družiti se s tom osobom bez poštovanja mjera, odnosno je li osoba cijepljena protiv koronavirusa s obje doze, je li preboljela covid-19 u posljednjih šest mjeseci ili posjeduje negativan test ne stariji od 48 sati.

Tako će se i organizatorima događaja i vlasnicima objekata omogućiti da na najjednostavniji mogući način provjere status svojih gostiju, gotovo jednako jednostavno kao što se u nekim institucijama sada na ulazu mjeri temperatura. Svaki konobar, vozač javnog prijevoza, čuvar na ulazu u klub ili susjed koji vas zove na večeru imat će tehničku mogućnost provjere.

Prema najavama Nacionalnog stožera, tijekom sezone na veća okupljanja moći će samo osobe s covid-putovnicama: one osobe koje odbiju na ulazu dati provjeru svojeg QR koda, ako se pokaže da ga nemaju ili da više nije važeći, organizatori neće smjeti pustiti u objekt ili na događaj.

Pritom će, kako doznaje dnevnik, privatnost osoba biti maksimalno zaštićena: osoba koja će provjeravati QR kod neće znati ime i prezime vlasnika covid-putovnice. Očitavanjem koda na mobitelu osobe koja obavlja pro-vjeru pojavit će se samo kvadrat zelene ili crvene boje. Zeleni kvadrat značit će da vlasnik QR koda ima važeću digitalnu covid-potvrdu, a crveni da ju nema, navodi Jutarnji list.

Kopirati
Drag cursor here to close