Za koga radi Vijeće ministara?

Proizvođači i trgovci suvenira Hercegovine: Mi nemamo vremena za čekanje!

Na sastanku koji je održan u ponedjeljak 1.6.2021. iskazano je nezadovoljstvo i ogorčenost potezima nadležnih institucija.
Gospodarstvo / Turizam | 02. 06. 2021. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 ''S pravom se pitamo za koga i za čije interese rade oni ministri u Vijeću ministara koji onemogućavaju ulaz cijepljenih ljudi u BIH? Za interese svoga naroda sigurno nisu'', naveli su u priopćenju iz Udruge proizvođača i trgovaca suvenira u Hercegovini.

Nakon dva neuspjela izglasavanja Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca na sjednicama Vijeća ministara BIH kojima se i dalje onemogućava ulazak stranih turista koji su cijepljeni ili preboljeli COVID-19 virus, iz Udruge navode da su bili primorani sazvati izvanredni sastanak Udruge proizvođača i trgovaca suvenira u HNŽ.

Ogorčenost

Na sastanku koji je održan u ponedjeljak 1.6.2021. iskazano je nezadovoljstvo i ogorčenost ovakvim potezima nadležnih institucija.

''Podsjećamo vas da smo se kao Udruga pridružili apelu brojnih turističkih udruženja iz BIH te smo pravovremeno u dopisu od 22.4.2021. prema Vijeću ministara uputili zahtjev da se dopuni odluka o ulasku stranih turista u našu zemlji tako da se omogući ulazak ljudima koji su cijepljeni, preboljeli COVID-19 i ulazak s negativnim nalazom na antigenskom testu (brzi test) po uzoru na većinu EU turističkih zemalja. Nadali smo se da je poboljšanjem epidemiološke situacije došao kraj brojnim ograničenjima, zatvaranjima i onemogućavanju rada i s nadom u oporavak očekivali smo početak turističke sezone'', navode iz Udruge, dodajući da su nažalost svjedoci da ''smo više od mjesec dana u procesima opstrukcija, blokada, uvjetovanja i nerazumijevanja za naše opravdane zahtjeve na sjednicama Vijeća ministara''.

Kaže, da umjesto da naša država slijedi primjer turistički razvijenih zemalja, i ulaže u promociju i privlači turiste, iz Udruge smatraju da se naše institucije ovakvim odlukama trude da onemoguće bilo kakvu ekonomsku aktivnost.

Ovisnost od turista

''Gospodo u Vijeću ministara, za razliku od vas koji se financirate od poreznih obveznika i međunarodnih i domaćih kreditora mi živimo od vlastitog rada i ovisni smo od dolazaka stranih turista'', rekli su iz Udruge pozivajući vijećnike da što hitnije sazovu novu sjednicu Vijeća ministara i omoguće dodatne uvjete za ulazak stranaca u BIH.

''Ostavite nam barem malo nade da uspijemo pokrenuti našu poslovnu aktivnost. Pored problema odlaska radne snage u Njemačku i Irsku vi ovakvim odlukama ste prouzročili i odlazak naših sezonskih radnika u Hrvatsku i Crnu Goru koje su pokrenule svoje turističke kapacitete'', kažu iz Udruge koja okuplja preko 200 poslovnih subjekata koji se bave proizvodnjom i trgovinom suvenira u HNŽ.

''Nemojte dozvoliti da nas primorate da svoja prava tražimo na ulici već nas pustite da radimo i stvaramo. Mi više nemamo vremena za čekanje'', poručili su.

Prosvjedi u Sarajevu

Podsjetimo, zbog nedonošenja odluke o olakšanom ulasku turista u BiH na zadnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, turistički radnici iz Hercegovine će 8. lipnja u 11 sati održati mirne prosvjede ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Zahtjevi su da Vijeće ministara napokon analizira i dopusti dolazak turista u BiH na osnovu četiri kriterija koja oni traže. "To su negativan PCR test ili potvrda o preboljenoj koroni ili potvrda o primljenom cjepivu ili negativan antigenski test, da na taj način otvorimo granice za dolazak stranih državljana u BiH, a isto tako da otvorimo i mogućnost našoj dijaspori da nesmetano dođu posjeti svoje obitelji", objašnjava tajnik Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorje (UTHIS) Ante Kozina.

Kopirati
Drag cursor here to close