Dosadili neodgovorni turisti

Japan ''protiv turista'' - ogradom zakrili kultni pogled na planinu Fuji

''Nadam se da će mreža spriječiti te radnje turista koje su opasne'', rekla je za AFP stanovnica Michie Motomochi (41), koja vodi tradicionalnu japansku slastičarnu.
Gospodarstvo / Turizam | 21. 05. 2024. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanski grad Fujikawaguchiko postavio je u utorak veliku mrežastu barijeru na popularnom mjestu za promatranje planine Fuji, u pokušaju da odvrati sve veći broj turista od fotografiranja.

Najpoznatiji prizor u Japanu može se vidjeti kilometrima unaokolo, ali mještanima Fujikawaguchika dosta je bujica većinom stranih posjetitelja koji bacaju smeće, ulaze na privatne posjede i krše prometna pravila u potrazi za fotografijom za dijeljenje na društvenim mrežama.

Nezakonito parkirajući i ignorirajući zabranu pušenja, nagurali bi se na pločnik kako bi snimili snijegom prekrivenu planinu koja se fotogenično uzdiže u nebo iza trgovine, rekli su stanovnici, javlja Hina.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by TOKYO.IG (@tokyo.ig)

Mrežu počeli postavljati u utorak

Radnici su u utorak počeli postavljati crnu mrežu dimenzija 2,5 puta 20, a kasno ujutro već su bili gotovi, rekao je novinar AFP-a s mjesta događaja.

''Nadam se da će mreža spriječiti te radnje turista koje su opasne'', rekla je za AFP stanovnica Michie Motomochi (41), koja vodi tradicionalnu japansku slastičarnu.

''Mislim da je razočaravajuće što ga postavljaju. To je ipak kultni prizor. Sinoć smo bili ovdje, uspjeli smo snimiti zadnji snimak prije nego što su podigli zid, a bilo je toliko ljudi'', rekla je Christina Roys (36), turistkinja s Novog Zelanda.

''Ali ta je odluka potpuno razumljiva. Prilično je opasno zbog prometa koji prolazi. Ima i drugih mjesta gdje možete snimiti planinu'', objašnjava turistkinja.
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Visit Japan International (@visitjapanjp)

Ograničavanje broja planinara

Inače, planinari koji na vrh japanske planine Fuji žele stići najpopularnijom rutom, od srpnja za uspon po osobi moraju platiti 13 eura, a broj planinara bit će ograničen da bi se smanjila gužva i poboljšala njihova sigurnost, rekao je u utorak regionalni dužnosnik.

Pri usponu na najvišu planinu u Japanu, koja je veći dio godine prekrivena snijegom, stvaraju se sve veće gužve. Svake godine u razdoblju kada je uspon dopušten - od srpnja do rujna - planinski vrh privuče više od 220.000 posjetitelja.

No vlasti su od odlučile od 1. srpnja po osobi za uspon poznatom vulkanskom stazom Yoshidom naplaćivati kotizaciju od 2000 jena ili oko 13 eura.

Planina Fuji u Japanu uzdiže se iz okolnih ravnica uz obalu Honshua na Tihom oceanu. Ovaj golemi stožac visok je 3376 metara, a promjer podnožja iznosi oko 125 kilometara. Planina je okružena sa pet jezera smještenih u području bogatom šumama, potocima i slapovima. 

Fuji je vulkan. Fotogeničan i prepoznatljiv vrh planine Fuji rub je kratera često skriven oblacima. Posljednja erupcija zabilježena je 1707. godine kada je crni pepeo pao na ulice Tokyja, udaljenog gotovo stotinjak kilometara.

 Fuji-san

Japanci često ovu planinu nazivaju Fuji-san kao što oslovljavaju časne osobe čime joj iskazuju poštovanje. Naime, japanski domorodački narod Ainu, šintoisti i budisti smatraju Fuji svetom planinom. Stoljećima hodočasnici obilaze planinu noseći sa sobom kamen koji simbolično predstavlja teret grijeha, piše Lundes Media.

Planina Fuji nalazi se u području nacionalnog parka. Ogroman broj posjetitelja svake godine posjećuje ovo područje. Najveći dio posjetitelja pristiže u srpnju i kolovozu jer jedino tada je moguće dosegnuti vrh bez snježnog pokrivača. Do vrha vodi šest dobro utabanih planinarskih staza.

Hodočasnici, planinari i izletnici penju se kroz šume ariša i borova, nasadima trešanja i azaleje do gornjih obronaka išibanih vjetrovima na kojima opstaje samo vrlo otporno nisko raslinje. Posljednji dio uspona prolazi obroncima pokrivenim krupnim kamenjem do samog ruba kratera.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by FOUR - Fine Dining + Travel (@four_magazine)

Nai-in

Krater je širok 700 metara, ima oblik gotovo pravilne kružnice iz koje se izdižu osam vrhova – Osam Fujijevih latica. Štovatelji ga nazivaju Nai-in što u prijevodu znači svetište.

Mnogi posjetitelji na Fuji se penju noću kako bi stigli na vrh u trenucima izlazećeg sunca. Kažu da je doživljaj spektakularan. Uspon je naporan, a vremenski uvjeti promjenjivi. Da bi ubrzali spuštanje sa planine, planinari se znaju spuštati klizući se po sitnoj vulkanskoj prašini nizbrdo.

Planina Fuji predstavlja simbol Japana jednako koliko i izlazeće sunce.

Kopirati
Drag cursor here to close