Zlatna ponuda

Zlatna životna dob: Kako je biti umirovljenik u našoj zemlji?

''Što da vam kažem, u životu igrate s kartama koje dobijete. Prošla sam dosta toga, zajedno sa suprugom, lagala bih da kažem da smo ovako zamišljali svoju starost, no ipak razloga za biti nasmijan uvijek ima'', kaže umirovljenica Hana.
Gospodarstvo / Promo | 23. 11. 2022. u 14:20 Sponzorirani tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Malo je razloga za slavlje', poruka je oko koje su se svi složili nakon obilježavanja dana umirovljenika u našoj zemlji.

Naime, krajem mjeseca listopada ove godine obilježeno je 25 godina kako su umirovljenici u Federaciji BiH putem prosvjeda na kojima je sudjelovalo oko 100 tisuća ljudi, izrazili svoje nezadovoljstvo.

Za mene je sreća...

Nije ni danas mnogo bolje, pogotovo ako svemu dodamo post Covid vrijeme i trenutnu krizu koja ne jenjava i nitko joj ne vidi kraja. No umirovljenici, nekom čarolijom izgleda, uspijevaju.

''Prava je čarolija biti umirovljenik u našoj zemlji. Naravno govorim u vidu nadnaravnih sposobnosti koje očito trebate imati ako mislite izgurati dane od jedne do sljedeće mirovine'', govori Mirjana, umirovljenica iz Širokog Brijega.

Za nju je sreća i razlog za slavlje ono tradicionalno - vrijeme koje provodi s obitelji, prvenstveno onim najmanjima – unukama i unucima.

''Zahvalna sam jer imam veliku obitelj, koji mi pomažu i u materijalnom smislu, tako da sam pozitivna i ne odbrojavam dane u mjesecu kako je nažalost sudbina mnogih mojih prijatelja. Naš narod kaže 'jadan ti je onaj tko nema nikoga', i tako i jeste'', dodaje.

Vlada čini napore

Lijepe vijesti ipak iznenade. Tako se dogodilo i s mirovinom za studeni kad je Vlada FBiH donijela Odluku kojom utvrđuje povećanje iznosa najniže mirovine u iznosu od pet posto. To potvrđuje kako se čine određeni pomaci ali, po mišljenju umirovljenika, nedovoljni.  

Inače, najniža mirovina u FBiH iznosi 424 marke ali postoje i niže, tv. srazmjerne mirovine, koje prima oko 60 posto umirovljenika.

Razloga za biti nasmijan uvijek ima

Jednu od takvih, već četrnaest godina prima i Hana iz Mostara, koja u razgovoru za Bljesak.info, ističe kako jeste teško ali ipak pozitivan i vedar duh treba zadržati. Mirovinu kaže nije zamišljala ovako, sanjala je o putovanjima, druženjima, no realnost je donijela nešto drugačije.

''Što da vam kažem, u životu igrate s kartama koje dobijete. Prošla sam dosta toga, zajedno sa suprugom, lagala bih da kažem da smo ovako zamišljali svoju starost, no ipak razloga za biti nasmijan uvijek ima. Kad se podvuče crta, ne bih se mijenjala ni s kim'', dodaje Hana.

Kada iznosu koji dobija spojite i mirovinu njezinog supruga Mustafe nekako kaže 'izguraju'. Svakako, uz pomoć obitelji, olakšanje uvijek pronalaze i u brojnim komercijalnim akcijama koje se nude. Kako od onih za nadolazeću zimu, kad treba računati i na cijene ogrjeva, svakodnevne potrepštine i lijekove koji nisu nimalo jeftini, tako i na one svakodnevne pogodnosti koje pronalaze u tržnim centrima.

Zlatna ponuda

Jednu od ponuda koja ju je obradovala u posljednje vrijeme jeste ona Raiffeisen banke kojom su i ona i suprug, prijenosom mirovine, ostvarili brojne pogodnosti.

''Nismo bili korisnici ove banke, slučajno smo saznali za ovu 'zlatnu ponudu' nakon čega smo oboje uzeli paket njihovih usluga, o novom broju računa obavijestili Zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje te na taj način ostvarili dodatne benefite pojedinačno po 80 KM što za nas i nije mala stvar'', objašnjava nam Hana i dodaje kako je sve poprilično jednostavno, 'u par koraka' te bi svakako isto preporučila svojim kolegama u trećoj životnoj dobi.

''Znam da je slogan, ali je zaista zlatna ponuda za zlatnu životnu dob'', dodaje.

Informacija o pogodnostima koje umirovljenici mogu ostvariti prijenosom mirovine u Raiffeisen banku i ostvarivanjem glavne benefit uštede 50 KM + dodatne benefit uštede 30 KM za online apliciranje za nove klijente možete pronaći ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close