Javni poziv

Ulaganje u obveznice alternativa koja donosi više prinose

U BiH postoje dva financijska tržišta na kojima se trguje vrijednosnim papirima, to su Sarajevska burza i Banjalučka burza.
Gospodarstvo / Promo | 11. 03. 2024. u 23:00 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Financijsko tržište se sastoji od primarnih i sekundarnih tržišta. Primarno tržište je ono na kom se novi vrijednosni papiri inicijalno plasiraju i raspoređuju. Sekundarno tržište je ono na kom se vrijednosni papiri kupuju i prodaju poslije inicijalne distribucije.

Financijski instrumenti kojima se najviše trguje na financijskim tržištima su dionice i obveznice.
Dionice su certifikati o vlasništvu koji predstavljaju udio dioničara u kapitalu dioničkog društva.

Obveznice su tipični dugoročni dužnički vrijednosni papiri s dospijećem od najmanje jednu godinu dana, kupljene na tržištu od strane investitora koji za cilj imaju prihod u obliku kamate. Prodaju ih emitenti koji traže financiranje. Emitenti mogu biti države (državne obveznice), gradovi (općinske obveznice) ili kompanije (korporativne obveznice).

Obveznice su izrazito atraktivni oblici vrijednosnih papira, s obzirom na to da one čine osnovu za stjecanje kamate u skladu s poznatim vremenskim intervalima, dok se resursi koji su uloženi u kupovinu mogu, zavisno od vrste obveznice, vratiti po dospijeću, ili u ratama, s kamatom.

Što se tiče BiH obveznice na burzi emitiraju kompanije, banke, osiguravajuća društva i mikrokreditne organizacije.
Osim prinosa na kapital, ljudi investiraju u vrijednosne papire kako bi osigurali dividendu koju mogu dobiti za dati vrijednosni papir.

Obveznice su dužničke, a akcije vlasničke hartije od vrijednosti. Prihod od obveznica (kamata), kao prihod investitoru koji ih kupuje, po definiciji je niži od prihoda na uloženi kapital u kupovinu akcija. Obveznice uglavnom imaju unaprijed definiranu fiksnu kamatu koja se plaća u ratama i predstavljaju obavezu izdavaoca da o roku dospijeća isplati uloženi iznos sredstava.

Istraživanja na financijskom tržištu sugeriraju kako dolazi do određenih promjena kada je riječ o ulaganju financijskih sredstava, pa se tako procjenjuje smanjenje izdvajanja za nekretnine, ali i rast ulaganja u obveznice, kao i alternativne izvore, poput hedge fondova. Pitanje ulaganja sredstava treba promatrati i u svjetlu još uvijek visoke inflacije koja obara vrijednost novca i zbog kojega je ulaganje jedini način očuvanja vrijednosti novca.

Obveznice i dionice se mogu kupiti putem ovlaštenih trgovaca/brokera na burzi na kojoj su vrijednosni papiri izlistani. 


Mikrokreditno društvo CREDO CENTAR društvo s ograničenom odgovornošću Mostar objavljuje:

JAVNI POZIV ZA UPIS I UPLATU

prve emisije obveznica javnom ponudom putem Sarajevske berze / burze vrijednosnih papira

Podaci o vrijednosnim papirima koji su predmet emisije i načinu emisije:

  • Dužnički vrijednosni papiri – obveznice
  • Nominalna vrijednost ukupne emisije iznosi: 800.000,00 KM
  • Nominalna vrijednost obveznice: 10,00 KM
  • Broj obveznica: 80.000 obveznica
  • Prodajna cijena obveznica: po metodu prevlađujuće cijene, s početnom cijenom od 10,00 KM
  • Obveznice će nositi prinos na glavnice po fiksnoj kamatnoj stopi 5,00% na godišnjem nivou, primjenom linearnog modela obračuna kamate
  • Dospijeće emisije je 3 (tri) godine, a računa se od dana donošenja rješenja o uspješnosti emisije od strane     Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH
  • Isplata glavnice se vrši jednokratno po dospijeću, a isplata kamate (kupona) će se vršiti kvartalno
  • Emisija će se smatrati uspješnom ako se u predviđenim rokovima upiše i uplati najmanje 60% ukupnog broja ponuđenih vrijednosnih papira
  • Period upisa obveznica je od 8.3. do 15. 3. 2024. godine

Upis i uplatu obveznica investitori mogu izvršiti izdavanjem kupovnog naloga putem profesionalnog posrednika. Prilikom izdavanja kupovnog naloga investitori treba da ispune i potpišu Izjavu o upisu obveznica.

Prospekt javne ponude prve emisije obveznica društva MKD CREDO CENTAR d.o.o. Mostar može se besplatno dobiti u prostorijama Društva, na adresi Kneza Domagoja 11a u Mostaru svakim radnim danom od 08:00 do 16:30 sati ili preuzeti na internet stranici https://www.credo-centar.ba i www.sase.ba.

Kontakt osobe za daljnje informacije su:
Kolar Zamira/ Voditelj tima za depozitarne poslove Sparkasse bankamail [email protected] Tel: 033 280 323

Bernard Stojanović - direktor MKD CREDO CENTAR d.o.o. Mostar, tel: + 387 36 446 597

Kopirati
Drag cursor here to close