četvrtak, 19.11.2020.

Otkrij svijet dokumentarne fotografije uz dobitnika Pulitzera u INTERA Tehnološkom Parku

Gospodarstvo / Promo | 11. 11. 2020. u 10:59 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

INTERA Tehnološki Park, u partnerstvu s organizacijom Nova Iskra iz Beograda, sredinom studenog organizira radionicu dokumentarne fotografije kroz projekt Youth Media Hub u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“. Bilo da žele sudjelovati uživo u INTERA Tehnološkom Parku ili da se radionici žele pridružiti putem Zoom platforme, svi zainteresirani to mogu učiniti na linku!

Dokumentarna fotografija kao instrument istine
Koliko ste samo puta čuli da fotografija govori tisuću riječi? Spoznati te riječi vrlo često znači zakoračiti u vrlo zanimljiv svijet ispunjen, vrlo često, neočekivanim dojmovima i zapažanjima. Kada, dodatno, započnete stvarati ili samo promatrati dokumentarnu fotografiju, važno je znati da pred sobom imate, kako je vrlo često nazivana u medijskim zapisima, instrument istine. Dokumentarna fotografija hvata trenutak i od njega stvara vječnost usmjeravajući pažnju promatrača na točno onaj detalj koji priča priču koju je fotograf zapazio golim okom. Upravo o ovoj temi će se pričati u INTERA Tehnološkom Parku u četvrtak, 19.11.2020. godine od 10h kada će svoja iskustva sa sudionicima i sudionicama podijeliti Damir Šagolj, bh. fotonovinar kojeg je teško predstaviti u samo nekoliko rečenica.

Rođen u Sarajevu ranih 70-ih, osnovno, srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje je stekao na relaciji Sarajevo – Moskva. U drugoj polovini 90-ih započeo je karijeru u agenciji Reuters gdje je radio kao reporter iz Bosne i Hercegovine, ali vrlo brzo je počeo izvještavati iz inozemstva. Najviše je vremena proveo na Bliskom Istoku, a od 2009. godine, od kada je bio baziran na Tajlandu i u Kini, fokusirao se na događanja u Aziji. Izvještavao je iz preko četrdeset zemalja, a za svoj rad je nagrađivan najznačajnim strukovnim nagradama, uključujući Pulitzer-ovu nagradu i World Press Photo. Od kraja 2018. godine, kada napušta agenciju Reuters, Damir ponovo živi u Sarajevu gdje predaje na Akademiji scenskih umjetnosti, vodi WARM Fondaciju i radi niz dokumentarnih i drugih projekata. Magistar je umjetnosti sa Univerziteta Umjetnosti u Londonu.

Njegov životopis neupitna je pozivnica za sudjelovanje na petosatnoj radionici, a program, koji je pripremio, jamči uzbudljive i zanimljive korake u svijet dokumentarne fotografije. Fotonovinar s višegodišnjim iskustvom sudionike i sudionice će uvesti u razlike između fotografije nekad i sad, a potom će im prezentirati i fotografiju kao alat. Sudionici i sudionice će se ovom radionicom upoznati s osnovama dokumentarne fotografije, a iz prve ruke će naučiti kako planirati i prezentirati priču kroz fotografiju.

Prilagodba „novom normalnom“: Požurite s prijavom
Želite o ovoj temi slušati uživo? Možete ako požurite i već danas rezervirate svoje mjesto u dvorani Europa INTERA Tehnološkog Parka. Ne zaboravite da će za sve zainteresirane biti osiguran taxi prijevoz iz središta grada do mjesta održavanja. Ipak, imajte na umu da je broj mjesta u dvorani ograničen s ciljem poštivanja svih epidemioloških mjera. Ali ne brinite! Ako ne možete biti u dvorani, za vas je osiguran prijenos putem internetske platforme. Važno je samo da se prilikom prijave na linku izjasnite na koji način želite sudjelovati.
Youth Media Hub je partnerski projekt kreativnog haba Nova Iskra iz Beograda i organizacije INTERA Tehnološkog Parka iz Mostara.

Projekt se realizira u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i između njih” koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a financira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Kopirati
Drag cursor here to close