Beskontaktno plaćanje

Google pay omogućen za korisnike Mastercard kartica u BiH

Od sada još jedan način beskontaktnog plaćanja za građane BiH – Google pay omogućen za korisnike Mastercard kartica
Gospodarstvo / Promo | 11. 07. 2023. u 11:39 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Korisnici Mastercard platnih kartica u Bosni i Hercegovini od sada će moći da koriste Google Pay uslugu koju na lokalno tržište donosi kompanija Mastercard u saradnji sa kompanijom Google, kao i partnerima iz bankarskog sektora. Pomoću Google Pay usluge, korisnici ogovarajućih Android i WearOS uređaja mogu da koriste svoje mobilne telefone kako bi na mjestima prodaje obavljali sigurna, brza i praktična beskontaktna plaćanja.

Prema Mastercard Indeksu novih plaćanja za 2022, 48% potrošača u Evropi i 61% u svijetu povećalo je korištenje digitalnih načina plaćanja u prošloj godini za barem jednu više uslugu, uključujući digitalne kartice, SMS plaćanja, aplikacije za digitalni prenos novca i usluge instant plaćanja. Stoga, ne čudi ni činjnica da je taj trend prisutan i u našoj zemlji, pa građani BiH sve više biraju beskontaktne i digitalne načine plaćanja, jer su to najpraktičnije i najsigurnije metode plaćanja.

Osluškujući potrebe korisnika, Mastercard ulaže napore da kroz pružanje izbora i inovacija u načinima plaćanja utiče na poboljšanje svakodnevnog života građana, a usvajanje digitalnih plaćanja visoke sigurnosti ujedno daje vjetar u leđa digitalnoj transformaciji kojoj teži tržište BiH.

S tim u vezi je i skorašnje lasiranje Google Pay servisa koju su korisnici u BiH već dugo čekali, jer je ovaj servis zvanično lansiran prije 12 godina. Google Pay omogućava da se Mastercard platna kartica, koja se u digitalnom formatu nalazi učitana u mobilnom telefonu ili nekom drugom prenosivom uređaju, iskoristi kao sredstvo plaćanja pomoću NFC tehnologije. Potrebno je samo prisloniti i platiti svojim uređajem u bilo kojoj trgovini koja podržava beskontaktno plaćanje.

Dakle, mogućnosti plaćanja su istovjetne onim koje koristimo kada upotrebljavamo beskontaktnu Mastercard karticu svakodnevno na prodajnim mjestima, ali kako nije potrebno da korisnici traže platnu karticu, te je predaju trgovcu, ili pak ukucavaju PIN kod za odobravanje transakcije, iskustvo plaćanja mobilnim novčanikom, konkretno Google Pay aplikacijom je izuzetno praktično, brzo i sigurno, što ga čini besprijekornim načinom za obavljanje transakcija.

Sve što je potrebno građanima koji žele da koriste Google Pay u BiH jeste Mastercard kartica izdata od strane NLB Banka Sarajevo i NLB Banka Banja Luka.

Plaćanje putem Google Pay usluge, sa povezanom Mastercard karticom, donosi dodatni stepen bezbjednosti zahvaljujući tehnologiji tokenizacije kompanije Mastercard. Ova tehnologija štiti informacije o korisniku kartice time što mijenja brojeve računa jedinstvenim tokenom. Tokenizacija smanjuje broj zloupotreba koje se mogu desiti kada su u pitanju digitalna plaćanja. Za potrošače i trgovce na malo, svaka kupovina obavljena Mastercard karticom koristeći Google Pay nudi sve prednosti i sigurnost transakcija koje imate sa fizičkom Mastercard karticom.

Plaćati možete lako, sigurno i brzo noseći sa sobom mobilni telefon, tablet, pametni sat ili pak fitness narukvicu, jer Mastercard vam to omogućava sa Google Pay uslugom i besprijekornom sigurnosnom tehnologijom!

Kopirati
Drag cursor here to close