Idealno mjesto

Coworking koncept – novi, sveprisutniji način rada i u Mostaru

Danas se coworking koncept smatra globalnim fenomenom o čemu dovoljno govore procjene da će do 2022. godine biti više od 30.000 coworking prostora u svijetu.
Gospodarstvo / Promo | 25. 02. 2019. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošlo je gotovo 15 godina otkad je Brad Neuberg iskoristio riječ „coworking“ u kontekstu dijeljenog uredskog prostora. Kada je 2005. godine pokrenuo prvi coworking prostor u San Franciscu, vjerojatno nije ni slutio da će time potaknuti potpuno novi način rada u svim dijelovima svijeta. Njegov coworking prostor jednostavnog naziva San Francisco Coworking Space prvih mjesec dana nije imao nijednog korisnika, ali je vrlo brzo prepoznat kao idealno mjesto za rad i razvoj ideja. 

Foto: Promo / Coworking prostor u Mostaru


Danas se coworking koncept smatra globalnim fenomenom o čemu dovoljno govore procjene da će do 2022. godine biti više od 30.000 coworking prostora u svijetu. Dio ove statistike već gotovo godinu dana je i Mostar zahvaljujući INTERA Tehnološkom Parku i prvom coworking prostoru u središtu grada – Code Hub-u Mostar. 

Prostor, koji se nalazi u prizemlju zgrade Ledara na adresi Kardinala Stepinca bb, otvoren je kroz projekt CODE financiran iz Interreg IPA CBC Programme HR-BA-ME 2014-2020 u čemu se krije razlog zbog kojeg je korištenje ovog prostora besplatno do kraja 2019. godine. Namijenjen je pojedincima i timovima s poslovnim idejama, startupima, IT poduzećima i stručnjacima, svim studentima, freelancerima, turistima i putnicima kojima je potreban prostor za rad te svim osobama koje žele ostvariti poslovne kontakte, dobiti mentorsku podršku i postati dijelom coworking zajednice. Svi oni svakodnevno dolaze u Code Hub Mostar raditi i dodatno razvijati svoje vještine. 

Foto: Promo / Coworking prostor u Mostaru


Pitate se zašto to čine baš u ovom coworking prostoru? Tri su osnovna odgovora na to pitanje!

1. Moderan prostor i pristup brzom internetu

Code Hub Mostar se prostire na više od 130 kvadratnih metara pružajući svojim korisnicima mjesto za rad, druženje, ali i zabavu. Kapacitetom od 30 radnih mjesta omogućava mladim ljudima svakodnevni rad na njihovim projektima u ugodnoj radnoj atmosferi, a mogućnost korištenja dodatne opreme otvara prilike za lakši poslovni put.

Foto: Promo / Coworking prostor u Mostaru

Code Hub raspolaže s optičkom mrežnom infrastrukturom visokih performansi s brzinom interneta od 50/50 Mbps što korisnicima omogućava veliku brzinu prijenosa podataka, stabilnu vezu i visoku razinu pouzdanosti u radu. Sala za sastanke i sobe za pozive otvaraju mogućnost za profesionalnu komunikaciju s klijentima i partnerima, a kuhinja i terasa za ugodne pauze i neobvezna druženja s kolegama. Sitni detalji uljepšavaju interijer dajući mu potrebnu dozu opuštenosti i zanimljivosti, a mini-knjižnica i društvene igre svim korisnicima ostavljaju prostor za stjecanje novih znanja i zabavu.

2. Pristup sadržajima i znanjima

Code Hub Mostar nije samo prostor namijenjen za rad i samostalno učenje. To je mjesto u kojem svi korisnici, ali i ostali zainteresirani imaju pristup različitim sadržajima. Svakog mjeseca tim INTERA Tehnološkog Parka, zajedno s različitim partnerima, u ovom prostoru organizira druženja korisnika, edukativne meetupe, interaktivne radionice i različita predavanja. U Code Hub-u Mostar otvorena je mogućnost za razmjenu informacija iz svih sektora – razgovara se o najaktualnijim temama iz svijeta tehnologija i IT sektora, pravima i obvezama freelancera, uspješnim i manje uspješnim poduzetničkim pričama, ženskom poduzetništvu, mogućnostima volontiranja, pokretanju projekata namijenjenih široj društvenoj zajednici i mnogim drugim temama. 

Foto: Promo / Coworking prostor u Mostaru

3. Zajednica

Bilo da su zaposlenici postojećih poduzeća, freelanceri, studenti ili pak turisti, svi korisnici Code Hub-a Mostar svakodnevno u ovom prostoru mogu susresti svoje istomišljenike i kolege iz različitih sektora. Ostvariti novi kontakt ili dogovoriti buduću suradnju, koraci su koje korisnici ovog prostora s lakoćom čine. Boravak u Code Hub-u za neke od korisnika je značio formiranje timova i pokretanje vlastitih poduzeća. Svakodnevna druženja i razgovori omogućavaju stjecanje šire slike o svakom području, a međusobni savjeti kolega nerijetko rezultiraju ostvarivanjem uspjeha na profesionalnom polju. Korisnici Code Hub-a nisu dijelom samo zajednice ovog coworking prostora – oni imaju pristup svim sadržajima INTERA Tehnološkog Parka, mogućnost ostvarivanja kontakta s iskusnim poduzetnicima, ali priliku za rad u gradovima regije, Zadru, Tuzli i Nikšiću, gdje su u proteklom periodu otvoreni slični coworking prostori.

Foto: Promo / Coworking prostor u Mostaru


„Coworking omogućava stvaranje boljeg mjesta za rad rezultirajući boljim načinom rada. Coworking prostori puno su više od uredskog prostora. To su društveni centri i mjesta prijateljskih okupljanja. Kada unajmite stol, dobivate suradnike s kojima razvijate ideje i koji vas profesionalno podupiru na način koji ne možete pronaći kod kuće ili u uredu poduzeća. Coworking prostori vas povezuju s globalnom mrežom profesionalnih istomišljenika.“, riječi su kojima je ovaj koncept opisala Jamie Orr, osnivačica coworking prostora Tahoe Mountain Lab. Upravo se ovaj opis može primijeniti na Code Hub Mostar dajući dodatni razlog za korištenje ovog prostora. Lako je postati korisnik – dovoljno je registrirati se na linku i doći na gore spomenutu adresu u radnom vremenu. Veselo osoblje Code Hub-a Mostar će dočekati sve zainteresirane dajući im sve dodatne informacije.

Kopirati
Drag cursor here to close