CompanyWall d.o.o

CompanyWall – bonitetna kuća za pomoć u unapređenju poslovanja

Kompanija koja u BiH posluje od 2019. godine zapošljava stručnjake iz oblasti ekonomije, financija, IT sektora, marketinga...
Gospodarstvo / Promo | 14. 05. 2024. u 16:26 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

CompanyWall d.o.o. je renomirana bonitetna kuća osnovana s ciljem pružanja pomoći poslovnim subjektima u smislu unapređenja njihovog poslovanja pronalaženjem i povezivanjem s novim klijentima. Uz to, bavi se provjerom potreba i likvidnosti, kao i poboljšanjem efikasnosti rada analizom financijskih podataka i mnogih ekonomskih faktora.

Višegodišnje iskustvo CompanyWall svakodnevno obogaćuje kroz uspjehe na nekoliko različitih tržišta u Europi. Bonitetna i analitička kuća CompanyWall nabavlja pakete svih godišnjih izvještaja od nacionalnih registara u regionu, na osnovu kojih kreira dubinske analize poslovanja za svoje potrebe, kao i za potrebe svojih klijenata.

Pored Slovenije, CompanyWall posluje i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Mađarskoj i Velikoj Britaniji. Kompanija zapošljava stručnjake iz oblasti ekonomije, financija, IT sektora, marketinga... U BiH bonitetna kuća CompanyWall posluje od 2019. godine.

Suvremeno poslovanje

Iako su sva pravna lica dužna svojim nacionalnim registrima dostaviti financijske izvještaje, mana tih izvještaja je su njihov opći karakter i činjenica da se iz njih ne dobiva financijska analiza poduzeća, kao ni visina njihovih bonitetnih ocjena. Također, njihovo tumačenje je previše sporo i previše vremena oduzima za tempo koji nameće suvremeno poslovanje, a vrijeme je u poslovnom svijetu luksuz. Zbog toga se sve veći broj firmi u svijetu odlučuje za registraciju u nekoj od bonitetnih kuća koje im omogućavaju jasniji, odnosno konkretan uvid u poslovanje ostalih privrednih subjekata, financijsku analizu kao i bonitetne ocjene.

CompanyWall s državnim registrima potpisuje ugovornu obavezu, što podrazumijeva i da se na portalu kompanije objavljuju najtočniji ažurirani podaci iz zvaničnih izvora, s posljednjim verzijama izvještaja u koje su firme sa svakog obuhvaćenog tržišta unijele eventualne potrebne ispravke. CompanyWall svojom uslugom klijentima može razriješiti mnogobrojne dileme poput onih zbog čega su važne bonitetne ocjene, kako se one tumače, a možda i važnije od toga – odgovoriti na pitanja - koliko je različitih poslovnih djelatnosti u državi, koliko poduzeća i poduzetnika, te koji su najbolji sudionici na tržištu i s kakvim rezultatima posluju.

Bilo da neka kompanija želi investirati u nove poslove ili pak uložiti u nova partnerstva, analiza financijskog poslovanja firmi za koje su zainteresirane bit će im od velike važnosti i koristi. Da bi bili sigurni u svoje investiranje bilo bi dobro da kompanije investitori najprije steknu uvid u relevantne financijske i poslovne podatke o drugim firmama, ali i državama, kako bi lakše razumjeli mogućnosti, prednosti i rizike. CompanyWall to sve omogućava kroz niz podataka koji se mogu pronaći na portalu.

Bonitetni izvještaj privrednim subjektima omogućava da na brz, jednostavan i jasan način steknu uvid u sveukupno poslovanje poduzeća, bilans stanja, pokazatelje, prikaze uspjeha i druge podatke. Također, zarad lakšeg razumijevanja sadrži i grafičke prikaze analize financijskih podataka.

Bonitetna ocjena

Umjesto sirovih financijskih podataka sad je na jednom mjestu moguće brzo pregledati kako je firma poslovala u prošloj godini. Pored toga, svaki bonitetni izvještaj sadrži i bonitetnu ocjenu poduzeća.

Bonitetna, odnosno, financijska ocjena je detaljan pregled poslovanja određene firme ili samostalnog poduzeća koji se temelji na analizi poslovanja u prethodnoj godini. Portal CompanyWall Business nudi bonitetnu ocjenu, te kombinaciju statičke i dinamičke ocjene.

Statička ocjena je proračun više pokazatelja iz godišnjeg izvještaja za prethodnu godinu, a dinamička se kroz godinu mijenja. Statička ocjena sastoji se iz pokazatelja uspješnosti i likvidnosti, dok na dinamički dio ocjene utiču faktori kao što su blokade, dugovi, djelatnosti, odnos između prihoda iz državnog budžeta i iz privatnog sektora, sudski postupci, platežna moć.

Bonitetna ocjena svih firmi na portalu CompanyWall Business dobivena je detaljnim analizama vrhunskih ekonomskih stručnjaka i financijskih analitičara. Bonitetne ocjene privrednih subjekata razvrstane su u bonitetne razrede, od najvišeg AAA do najnižeg CCC.

Pored svih funkcija koje portal nudi, CompanyWall Business najboljim kompanijama iz BiH dodjeljuje i certifikat bonitetne izvrsnosti kao znak i garanciju dobrog i postojanog poslovanja firme. Firme koje posluju pouzdano, postojano i kvalitetno dobivaju certifikat bonitetne izvrsnosti i uživaju povjerenje poslovnog svijeta. Certifikat bonitetne izvrsnosti je plod detaljnih proračuna financijskih analitičara i ekonomskih stručnjaka na osnovu poslovanja poduzeća, statičke i dinamičke bonitetne ocjene.

Potrebe tržišta


Certifikat bonitetne izvrsnosti dodjeljuje se najuspješnijim firmama u štampanom obliku. Pored toga, certifikat firme dobivaju i u elektronskom obliku pri čemu ga kompanije tako mogu postaviti u potpisu svoje elektronske pošte. Certifikati olakšavaju firmama da budu prepoznatljivije, a poslovnim partnerima da brže i sigurnije ostvaruju suradnju.

Kompanija CompanyWall prepoznala je potrebe tržišta i odgovorila na njih s ciljem maksimalnog olakšanja poslovanja za privredne subjekte na teritoriji BiH. Privredni subjekti u BiH svoje financijske izvještaje, u zavisnosti od entiteta, podnose Financijsko-informatičkoj agenciji (FIA) i Agenciji za posredničke, informatičke i financijske usluge (APIF), a CompanyWall s njima potpisuje ugovornu obavezu. Suradnja s ovim nacionalnim registrima ima ključni značaj za privredne subjekte iz više razloga, među kojim su transparentnost i dostupnost podataka, elektronska dostava financijskih izvještaja, elektronska registracija privrednih subjekata, podrška u pravnim i poslovnim transakcijama, a možda najvažnije od svega jest jedinstvena baza podataka koju ovaj registar pruža.
CompanyWall će se truditi i u budućnosti odgovoriti na potrebe tržišta, sve u cilju pomoći privrednim subjektima da unaprijede vlastito poslovanje.

Što je certifikat bonitetne izvrsnosti


„Inostrane firme s certifikatom bonitetne izvrsnosti imaju veliki kredibilitet na svjetskom tržištu poslovanja. Certifikat je dokaz likvidnosti, dobrog i pouzdanog poslovanja, a time i kvalitetnog rada firme. Stari načini provjera svog budućeg poslovnog partnera ili konkurencije odlaze u zaborav uz certifikat bonitetne izvrsnosti kao najpouzdaniji dokaz da neka firma dobro posluje“, riječi su Maje Kljun, direktorice u firmi CompanyWall.

Potreba za korištenjem redovne biznis analitike

„Aktivnim sudionicima na regionalnom tržištu i profesionalnim ekonomistima koji žele dublji uvid u privredna kretanja, naši podaci mogu biti od presudnog značaja. CompanyWall poslovnim korisnicima nudi svoj napredni servis, koji zahvaljujući preglednom i logičnom interfejsu, omogućava brzu pretragu i pomoć pri kreiranju usporedne analize rezultata poslovanja sudionika u lokalnoj ili regionalnoj ekonomiji“, ističe Klemen Kljun, generalni direktor bonitetne kuće CompanyWall.

Poslovni korisnici u našem regionu, prema njegovim riječima, odavno su uhvatili korak s razvijenim zemljama u domenu financijskih usluga, pa i te kako razumiju potrebu za korištenjem redovne biznis analitike.

„ S druge strane, primjetna je sve veća potražnja za ovakvom analitikom. Naša jedinstvena baza informacija s višegodišnjim poslovanjem kompanija u svakoj pojedinačnoj državi, strukturirana je tako da korisnicima pruži precizan uvid u poslovne rezultate, uz dodatnu uslugu napredne pretrage koja omogućava lakše pronalaženje relevantnih aktualnih podataka. Zahvaljujući ovom servisu, kreiranje usporednih analiza posmatranih kompanija jednostavno je čak i za one korisnike koji ranije nisu bili vični čitanju financijskih izvještaja“, zaključuje prvi čovjek kompanije CompanyWall.

Kopirati
Drag cursor here to close