Ne čekajte nova poskupljenja

Cijene novih i polovnih vozila i dalje rastu

Ostvaruju se prognoze sa kraja prošle godine o predstojećim poskupljenjima novih vozila.
Gospodarstvo / Promo | 25. 03. 2022. u 07:50 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene i dalje rastu, ali stručnjaci predviđaju nova povećanja u narednim mjesecima. Posljedično sa kretanjem cijena novih vozila, rastu i cijene polovnih vozila.

Globalni nedostatak poluprovodnika izazvan pandemijom koronavirusa i dalje uzrokuje probleme u globalnoj proizvodnji vozila. Još uvijek nema mogućnosti da se zadovolji rastuća potražnja kupaca za novim vozilima opremljenim sve sofisticiranijom tehnologijom. Zbog proizvodnog šoka iz proizvodnih pogona širom svijeta već neko vrijeme dolazi sve manje novih vozila, a trend nestašice će se nastaviti i tokom ove godine. Uz nedostatak ponude novih, potražnja za polovnim vozilima raste, a posljedično rastu cijene svih automobila. Rastuća inflacija dolazi kao dodatni pritisak na cijene vozila.

Foto: PR / Najpoželjniji model Kia-e: Potpuno novi Sportage, dostupan za isporuku odmah i po najpovoljnijoj cijeni

Velika potražnja za novim i polovnim vozilima

Dok se očekuje da će manjak poluprovodnika potrajati bar do kraja ove godine, na tržištu je trenutno velika potražnja za svim vozilima, narudžbe kupaca se gomilaju, a proizvođači i prodavci ih ne mogu pratiti. Zakašnjele i nepouzdane isporuke iz fabrika otežavaju naručivanje vozila, zalihe su male kod većine dobavljača, a rokovi isporuka se i dalje produžavaju. Zbog nedovoljne ponude ili kašnjenja u isporuci - uz nezadovoljstvo potencijalnih kupaca, naravno - dolazi i do rasta cijena. Stručnjaci predviđaju da će se taj trend nastaviti i tokom 2022. godine. Predviđa se do 30% porasta cijena kod novih vozila zbog rastuće inflacije. Taj trend nisu zaobišle ni cijene polovnih vozila, posebno onih starosti do 3 godine, koje vijerno prate cijene novih.

Foto: PR / Moderan enterijer i vrhunski materijali

Poskupljenja će biti najizraženija u narednim mjesecima, zato ne odlažite kupovinu

Iako su cijene nekih vozila već porasle, stručnjaci predviđaju da će poskupljenja narednih mjeseci biti još izraženija, pa je trenutno najbolje vrijeme za kupovinu. Pronađite prodavca koji ima dovoljnu ponudu novih i polovnih vozila kako biste mogli da birate. U Bosni i Hercegovini daleko najviše nudi Kia. U svojoj razgranatoj mreži širom Bosne i Hercegovine nudi zavidnu ponudu kako novih tako i provjerenih polovnih vozila svih brendova, sa poznatom servisnom historijom i garancijom.

Pravo vrijeme za kupovinu novog ili polovnog Kia vozila - odvezite odmah i po najpovoljnijim cijenama

Vrijeme za povoljnu kupovinu vozila ističe, zato preporučujemo da posjetite neki od Kia salona u BiH, gdje ćete sa zaliha moći da odaberete novu ili savršeno očuvanu polovnu Kia-u i tako preduhitrite predstojeća poskupljenja!

Kopirati
Drag cursor here to close