Oprezni čekaju kolektivni ugovor

Pored Vlade HNŽ-a: Zbog epidemiološke situacije zdravstveni radnici uklonili šatore

Zdravstveni radnici već neko vrijeme ne prosvjeduju u šatorima radi pogoršanja epidemiološke situacije, a potpisivanje kolektivnog ugovora iščekuju s oprezom
Gospodarstvo / Posao | 27. 04. 2021. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šatori pored Vlade Hercegovačko-neretvanske županije u kojima su prosvjedovali zdravstveni radnici, su uklonjeni.

Za Bljesak.info sindikalisti su rekli kako već neko vrijeme zdravstveni radnici ne borave u šatorima, radi pogoršane epidemiološke situacije, pa su sada naložili i uklanjanje šatora.

Šatori su pored Vlade HNŽ-a postavljeni 24. siječnja, gdje su zdravstveni radnici boravili i spavali u smjenama, te su planirali na ovaj način, uz prosvjedne šetnje, prosvjedovati do rješenja njihove situacije.

Foto: Bljesak.info / Šatori kod Vlade HNŽ

Iako su stigla obećanja iz Vlade da će kolektivni ugovor biti potpisan do kraja prošlog tjedna, ugovor još nije potpisan, ali sindikalisti očekuju skoro potpisivanje. No i dalje su oprezni.

''Jučer je održana sjednica Pregovaračkog tima Vlade HNŽ-a, koja je poslala svoj novi prijedlog usklađen s našim zahtjevima. Danas bi trebala biti sjednica Vlade, koja bi to trebala prihvatiti, kako je premijer županije obećao. Taj prijedlog, ako ga Vlada prihvati, bi trebao biti sutra poslan sindikatima, koji će na svojim organima usvojiti prijedlog, i tada se može ići ka izradi i potpisivanju teksta kolektivnog ugovora'', rekao je za Bljesak.info Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u HNK.

Podsjetimo, oko dvije i pol tisuće članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. prosinca 2020. godine nalazi se u generalnom štrajku.

U međuvremenu organizirane su brojne prosvjedne šetnje, dizale su se tužbe i tražile zabrane prosvjeda, no situacija zdravstvenih radnika nije bila riješena.

Vlada se svoje ponude držala od rujna prošle godine, a pregovarački sastanci većinom su protekli bez pregovora. Sindikalisti su nekoliko puta mijenjali svoje zahtjeve, ali nisu pristajali na prvobitnu Vladinu ponudu.

Inače, zdravstveni radnici traže povećanje plaća i novi kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva, jer kako su ranije istaknuli sindikalisti cilj štrajka je, pored očitog povećanja plaća svim uposlenicima u zdravstvu, poboljšati i kvalitetu zdravstvenih usluga građanima.

Kopirati
Drag cursor here to close