Ugrijalo

Vlada FBiH dala preporuke poslodavcima: Zaštitite radnike od visokih temperatura

Poslodavcima je preporučenoda razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati, te njihovog nastavka poslije 16 sati.
Gospodarstvo / Posao | 27. 06. 2019. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu, preporučuje poslodavcima da, usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika. 

Poslodavcima je preporučenoda razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati, te njihovog nastavka poslije 16 sati. Ukoliko je proces rada kod poslodavca organiziran na takav način da je nemoguće primjeniti ovu mjeru, ovo ministarstvo daje preporuku poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

Također, preporučuje se poslodavcima da za vrijeme trajanja ovakvih vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima sa dijagnosticiranim kroničnim oboljenjima, kao i korištenje odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Data je preporuka da ustanove koje s radom počinju u devet sati ili kasnije, prilagode početak radnog vremena. Pored toga, poslodavci bi trebali omogućiti odijevanje prilagođeno visokim temperaturama u ustanovama, poduzećima i organima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Kopirati
Drag cursor here to close