Made in Italy

Talijanski modni brendovi pod istragom zbog izrabljivanja radnika

Mali proizvođač Dioru za izradu torbice zaračunavao je samo 53 eura, a modna kuća potom ju je prodavala u trgovinama po cijeni od 2.600 eura.
Gospodarstvo / Posao | 12. 06. 2024. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski tužitelji otvorili su istragu o mogućem izrabljivanju radnika u opskrbnim lancima desetak modnih brendova, rekao je Reutersu dobro upućen izvor, signaliziravši nastavak provjera potencijalno nezakonitih uvjeta rada koje su rezultirale imenovanjem posebnog upravitelja u ogranku francuskog modnog diva LVMH.

U ponedjeljak je sud u Milanu imenovao posebnog upravitelja u proizvođaču torbica marke Dior u vlasništvu francuskog LVMH-a nakon što je istraga otkrila nezakonite uvjete rada u četiri njegova dobavljača.

Nakon inspekcija na terenu i provjera podataka o potrošnji električne energije tužitelji su zaključili da su radnici radili prekovremeno, često dugo u noć i za vrijeme praznika. Neki su noćili u objektima u kojima su radili, nisu imali redovne ugovore, a dvoje ih je ilegalno uselilo u Italiju, javlja HRT.

Tko je sve pod lupom?

U travnju sud je poduzeo slične mjere i u tvrtki u vlasništvu talijanskog modnog dizajnera Giorgia Armanija, na temelju optužbe da je "kazneno odgovorna za propuste" u nadzoru dobavljača. Iz Armani Groupa rekli su tada da su uvijek nastojali "minimizirati zloporabe u opskrbnom lancu".

Francuski div LVMH odbio je u ponedjeljak komentirati odluku milanskog suda.

Milanski tužitelji i talijanska policija istražuju i male proizvođače koji opskrbljuju desetak drugih brendova, rekao je izvor za Reuters, ne navodeći pojedinosti jer su informacije povjerljive.

Cilj je imenovanja posebnog povjerenika dati vremena podružnicama modnih brendova da otklone probleme u opskrbnom lancu, nastavljajući s proizvodnjom.

Pod istragom nisu ni LVMH niti Armani već dobavljači, pokazuju kopije sudskih odluka u koje je Reuters imao uvid.

''Made in Italy''

Milanski tužitelji posljednjih desetak godine provode istrage u tvrtkama koje posreduju u zapošljavanju, sumnjajući da nezakonito zapošljavaju radnike i izbjegavaju plaćanje poreza i socijalnih i mirovinskih doprinosa kako bi smanjile troškove usluga.

Na meti su istraga uglavnom bili sektori logistike, transporta i usluga čišćenja, zbog prakse zapošljavanja radnika uz posredovanje agencija koje bi iskrsnule da bi im se za nekoliko godina izgubio svaki trag.

Fokus se potom prebacio na modni sektor, u kojem su ovogodišnje istrage razotkrile slične probleme.

Otprilike polovina svjetske luksuzne robe proizvodi se u Italiji, izračunala je konzultantska kuća Bain, a model uključuje tisuće malih proizvođača koji opskrbljuju velike brendove i zauzvrat stječu pravo da na svojim proizvodima istaknu cijenjenu oznaku 'Made in Italy'.

Abnormalna zarada

Najnovija milanska istraga pokazala je da je mali proizvođač Dioru za izradu torbice zaračunavao samo 53 eura, a modna kuća potom ju je prodavala u trgovinama po cijeni od 2.600 eura.

Prema talijanskom zakonu, brendovi koji proizvodnju prepuštaju vanjskim dobavljačima preuzimaju obavezu provjere uvjeta rada. Suci su do sada samo istraživali moguće izrabljivanje radnika u dobavljačima, ali milanski tužitelji iskoristili su odredbu u zakonu koja im omogućuje i imenovanje posebnog upravitelja, napominje Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close