Bez brige

Radnici hotela Ero: Postali smo ping–pong loptice

''Kad smo se počeli obraćati drugim institucijama postali smo ping-pong loptice. Slali smo milijun dopisa, i u Mirovinsko i Vladi HNŽ, nikad se nitko nije oglasio.''
Gospodarstvo / Posao | 06. 03. 2019. u 12:08 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina od tridesetak radnika nekadašnjeg mostarskog hotela Ero, koji je prošle godine prestao s radom, tužila je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje tvrdeći da nije ispunio obveze koje je preuzeo 2013. godine iz programa zbrinjavanja, koji je potvrdila i federalna Vlada u slučaju prodaje ovoga objekta.

Foto: Bljesak.info / Bivši radnici bivšeg hotela Ero
Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije u Mostaru

''Podignuli smo tužbu jer je to jedini način da dođemo do svojih prava. Prvobitno je naglašeno da budući kupac preuzima odgovornost o zapošljavanju ili da nas ispoštuje po istim uvjetima kao i naše kolege'', rekla je Tanja Vučić, bivša djelatnica mostarskog hotela na konferenciji za medije na kojoj su željeli obavijestiti javnost o 'apsurdu koji im se dogodio'.

'Zašto smo se razlikovali od kolega?'

Naime, radnici hotela Ero su imali ponudu da prihvate otpremninu ili da stupe u radni odnos kod novog vlasnika, odnosno kupca.

'' Starije kolege, koje su bile bliže mirovini, su se odlučili uzeti otpremninu, no mlađe kolege su potpisale ugovor za nastavak radnog odnosa jer bilo kakva otpremnina ne može zamijeniti neko radno mjesto sljedećih dvadesetak godina. Kupoprodajom objekta mi smo kod novog vlasnika trebali nastaviti svoj radni odnos u ovom objektu u kojem smo radili 25 godina. Nažalost taj naš kolektivni ugovor nije u potpunosti ispoštovan, pola djelatnika je zbrinuto, pola ne. Ni nama nije jasno kako se to moglo dogoditi, kako smo ostali bez brige bilo koga. Nismo sigurni zašto smo se razlikovali od kolega, zašto je takav odnos prema nama?'', ističe bivša djelatnica hotela Ero Gordana Puljić.

Radnici govore kako su se za pomoć obraćali i drugim institucijama, no nitko nije htio da ih sasluša.

''Kad smo se počeli obraćati drugim institucijama postali smo ping-pong loptice. Slali smo milijun dopisa, i u Mirovinsko i Vladi HNŽ, nikad se nitko nije oglasio. Nitko nas nije želio saslušati, niti reći kakvi su planovi i što se događa. Jedini način je da svoja prava ostvarimo tužbom'', naglašava Vučić.

Ugovor iz 2013. godine

Radnici su medijima okupljenim u hotelu predstavili i dokumente koje je potvrdila Vlada Federacije, a ranije odobrio Zavod MIO.

Foto: Bljesak.info / Nekadašnji mostarski hotel Ero
Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije u Mostaru

"Daje se suglasnost na program zbrinjavanja zaposlenika hotela Ero d.o.o koji je načinio Neovisni sindikat zaposlenika hotela Ero i isti predstavlja nužan kriterij prigodom prodaje objekta hotela Ero", navodi se u odluci bivšeg premijera Federacije BiH Nermina Nikšića iz 2013. godine.

On se pozvao na dokument o zbrinjavanju radnika kojim su radnici trebali biti posve zaštićeni, neovisno o tome hoće li prihvatiti otpremnine.

"Svakom pojedinačnom zaposleniku hotela Ero d.o.o Mostar rješava se radni status u trenutku sklapanja ugovora o kupoprodaji nekretnine u kojoj nekretnini se nalazi gospodarsko društvo Hotel Ero na jedan od sljedeća dva načina, i to: prestankom radnog odnosa uz isplatu stimulativnog dijela otpremnine predviđene pravilnikom o radu ili nastavkom radnog odnosa kod novog poslodavca gospodarskog društva koje kupi nekretninu", navodi se u programu zbrinjavanja koji Zavod MIO sada ne prihvaća.

‘’U ovom dokumentu navodi se kako unatoč tome ako iz bilo kojih razloga prvotno ne private otpremnine njima je Zavod mirovinskog osiguranja ipak obvezatan isplatiti odštetu. Ovi zaposlenici zadržavaju pravo da i nakon sklapanja Ugovora o radu s novim poslodavcem – kupcem nekrtenine otkažu Ugovor o radu i zatraže isplatu otprmenine te i pravo na isplatu iste otpemnine u slučaju da im Ugovor o radu otkaže novi poslodavac iz bilo kojeg razloga predviđenim Zakonom o radu. Pravo na isplatu optremnine zaposlenici zadržavaju ako oni otkažu ili im se otkaže Ugovor o radu’’, navodi se dalje u odluci.

Kopirati
Drag cursor here to close