Snaga u nama

Katarina Vištica - Višestruka boksačka prvakinja u odori Oružanih snaga BiH

Ljubušanka Katarina Vištica smatra da Oružane snage Bosne i Hercegovine iz godine u godinu sve više napreduju.
Gospodarstvo / Posao | 24. 05. 2024. u 07:31 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katarina Vištica djelatnica je 4. pješačke brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine a pored obavljanja vojničkih dužnosti, ova Ljubušanka je i višestruka prvakinja u boksu. I danas se rado sjeća svog prvog odlaska na trening boksa. Bila je to, kaže, ljubav na prvi pogled.

„Imala sam rođaka koji je trenirao boks, i njega sam upitala za preporuku što da treniram kako bih se osjećala bolje. S njim sam onda jednu večer otišla na trening i doslovno se zaljubila u taj sport. Na prvom treningu, jednostavno vidjela sam da je to za mene. Počela sam trenirati dva puta dnevno, i svaki dan išla na trening, bila kiša ili snijeg“, kaže Katarina Vištica.

Iako se u početku željela samo rekreativno baviti boksom, na nagovor tadašnjeg trenera pristala je da sudjeluje na državnom prvenstvu u Brčkom da bi potom boksala protiv pet djevojaka u svojoj kategoriji.

„U finalu sam tada pobijedila djevojku u drugoj rundi klasičnim knockoutom i tako je sve počelo. Jednostavno kad uđete u taj sport, tu i ostajete. Dok sam četiri godine išla u srednju školu, nitko nije znao da se bavim boksom. U to vrijeme bile su predrasude 'ona trenira boks', 'isto si muško', 'to ti nije potrebno'..., a i dan danas ima toga mada više nije u tolikoj mjeri koliko je bilo prije“, kaže sugovornica.

Kako ističe, otac joj je bio vojnik i inspiracija da se prije pet godina pridruži Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, svoj sportski put je prepoznala kao dodatnu vrijednost u kontekstu OSBIH i sada ima čin narednika.

„Tražila sam tu neku ravnotežu između sporta i mog budućeg zanimanja. Kako je sport povezan s vojnim pozivom, izašao je natječaj i ja sam jednostavno predala sve potrebne dokumente, mada obitelji ništa nisam govorila. Odradila sam testiranje, prošla faze, liječnički pregled da bi tek svojima doma rekla dva-tri dana prije polaska na osnovnu vojničku obuku. Naravno, to je bio šok ali tata je rekao da se nada da ću izdržati i tako je sve krenulo“, kaže ova Ljubušanka.

Mišljenja je da bi se kompletno društvo trebalo ugledati na Oružane snage Bosne i Hercegovine u kojima su žene ravnopravne s muškarcima.

„Ja sam postala narednik i imate situaciju kad vi zapovijedate muškarcima Sad je to malo čudno kad neko to vani vidi pa kaže 'žena zapovijeda'. A za sve što su muškarci sposobni, sposobne su i žene. Žene se čak u nekim situacijama bolje postave nego muškarci. Znanstveno je dokazano da žene bolje zapažaju neke detalje i vide koje se greške rade, ispravit će nešto što muškarci ne mogu da poprave“, kaže sugovornica.

Smatra da Oružane snage Bosne i Hercegovine iz godine u godinu sve više napreduju.

„Ide se prema naprijed, posebno što se tiče nas žena. Ravnopravne smo s našim kolegama, i kolege nas poštuju. Što se toga tiče, isti zadatak imamo moj kolega i ja, rame uz rame. Samim time, Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine i Oružane snage Bosne i Hercegovine rade super posao. Ima još mjesta za napredak, ali idemo stvarno dobrim putem“, kaže ova Ljubušanka.

Dodaje da joj je u početku bilo teško uskladiti sve vojničke i sportske obveze, ali da je uvijek imala podršku i razumijevanje svojih zapovjednika.

„Uz pomoć mojih zapovjednika i glavnih zapovjednika 4. pješačke brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su mi uvijek izlazili u susret, nastavila sam nizati vrhunske rezultate i već 14. godinu zaredom sam aktualna prvakinja Bosne i Hercegovine u super welter kategoriji u boksu. Prošle, 2023. godine u Ljubuškom, 23. travnja osvojila sam europski pojas do 72,5 kilograma i također postala internacionalna, to jest svjetska prvakinja. Što se tiče Bosne i Hercegovine, to je povijesni uspjeh i nadam se da nećemo stati na tome“, kaže Katarina Vištica.

Ne krije da i budućnosti želi napredovati u karijeri.

„Idem na napredni tečaj i neću da stanem u ovom činu jer Oružane snage Bosne i Hercegovine pružaju priliku svim mladim ljudima da napreduju. Sad završavam studij kineziologije, i nastavit ću edukaciju za čin časnika. Kad već mogu da napredujem, iskoristit ću priliku“, kaže Katarina Vištica.

Poručuje da je ponosna što je dio Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

“Radite nevjerojatan posao i imate mogućnost napredovati u karijeri, mada bi to svi preko noći, ali ne može. Treba proći taj neki proces, a kada obitelj funkcionira, funkcionira sve. Jest malo čudno kada morate otići na teren tjedan dana, ali uz podršku obitelji, sve se može. Mladi trebaju iskoristiti priliku i pristupiti Oružanim snagama Bosne i Hercegovine jer vrata su nam širom otvorena“, zaključuje sugovornica.

Kopirati
Drag cursor here to close