Glavni grad Njemačke

Berlin omiljena turistička destinacija u Europi

Gospodarstvo / Posao | 01. 07. 2014. u 14:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni grad Njemačke, Berlin, jedna je od najomiljenijih turističkih destinacija u Europi, a to dokazuju i podaci ovdašnje turističke organizacije.

Njemačka prijestolnica, koja broji nešto preko 3,5 milijuna stanovnika, prošle godine je zabilježila rekordan broj gostiju iz čitavog svijeta kada je, prema službenim podacima, Berlin posjetilo 11,3 milijuna gostiju, koji su ostvarili čak 27 milijuna noćenja.

Najveći broj stranih turista došao je iz Velike Britanije.

Deseti put zaredom Berlin je zabilježio rekordan broj turista, sa rastom od 4,4 posto u odnosu na 2012.godinu.

U marketinškoj organizaciji grada "Visit Berlin" kažu da se broj noćenja posljednjih godina udvostručio, i konstatiraju da Berlin kao magnet privlači ljude iz čitavog svijeta, te da se etablirao u Europi kao jedna od najvažnijih turističkih destinacija, pored Londona i Pariza.

Od ukupnog broja turista koji su prošle godine posjetili Berlin, 57,1 posto je došlo iz Njemačke a 43 posto iz inostranstva, pri čemu najviše iz Velke Britanije, a zatim iz SAD, Nizozmske i Italije.

U prva četiri mjeseca ove godine Berlin je nastavio bilježiti rast broja turista, i to za 3,2 posto na više od 3,3 milijuna posjetitelja iz inostranstva.

Turizam je za ovaj grad veoma unosna gospodarska grana koja je, na primjer, 2011. godine imala oko 10,3 milijardi eura bruto-obrta.

Berlin je najveći grad u Njemačkoj, i drugi po najveći grad u EU, poslije Londona.
Od 1949. do 1990. bio je podjeljen na Istočni i Zapadni Berlin, a ostaci tih podjela vidljivi su i danas naročito u arhitekturi zdanja na istoku i zapadu grada, koja oslikavaju razlike i načinu života stanovnika podjeljenog grada u vremenu poslije Drugog svjetskog rata.

Pred kraj Drugog svjetskog rata Berlin je bio uništen 70 posto, zbog čega je malo zdanja koja su mogla biti očuvana.

Grad se nalazi na rijekama Spree i Haffel. Oko 720. godine dva slovenska plemena naselila su berlinski region. Heveleri su se naselili kraj rijeke Haffel, a glavna naseobina im je bila Brenabor, kasnije nazvana Brandeburg. Bliže rijeci Spree, u današnjoj gradskoj varoši Kepenik, naselili su se Spreevani.

Heveleri su osnovali drugo naselje pored rijeke Havel oko 750. godine. Ono je tada bilo najbliže današnjem Berlinu, i zvalo se Špandov (današnji Spandau). Spandau i Kepenik, zaštićeni zidinama, bila su glavna naselja sve do 11. stoljeća.

Berlin je jedan od najmlađih europskih gradova, osnovan u 12. stoljeću. Pretpostavlja se da ime Berlin dolazi od polapske riječi za močvaru. Grad se sastojao od dva naselja, Berlina i Koelna, na obje strane rijeke Spree.

Berlinski zid, koji je poslije Drugog svjetskog rata dijelio grad na dva dijela, probijen je 9. studenog 1989, a prilikom ujedinjenja dvije Nemačke, listopada 1990, zid je skoro potpuno uništen. Ostali su samo mali dijelovi, kao podsjetnik na prošlost i kao turistička atrakcija.

Nakon ujedinjenja dvije Njemačke, Bundestag je u lipnju 1991. donio odluku da Berlin proglasi glavnim gradom zemlje, umjesto dotadašnjeg Bonna, te se administracija preselila u ovaj grad.

Simbol Berlina su Brandenburška vrata, a druge građevine poznate širom svijeta su Reichstag, Televizijski toranj i Kolona Pobjede. Turističku atrakciju predstavlja i takozvani Muzejski otok, u kojem su smješteni Stari muzej, Pergamonski muzej i Stara nacionalna galerija.

Od početka Svjetskog prvenstva u nogometu u Brazilu, na više lokacija u Berlinu postavljena su velika platna ispred kojih je organizirano javno gledanje utakmica, prije svega njemačke reprezentacije, a mnoge ulice su u znak podrške njemačkoj reprezentaciji ukrašena njemačkim zastavama i zatvaraju se za promet.

Kopirati
Drag cursor here to close