Plodovi manji, ali slađi

Bit će pekmeza ove godine, ali i poznate ramske šljive

Općina Prozor-Rama i Udruga „Eko plod“ od 2017. godine intenzivno potiču nove nasade šljive u okviru projekta revitalizacije šljivika.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 20. 09. 2021. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U općini Prozor-Rama berba šljiva, po kojima je ramski kraj nadaleko poznat, pri kraju je. Zbog nezapamćene suše, ove godine plodovi su nešto manji, ali su slađi. U toj općini pod nasadima šljive je oko 280 hektara, a novi šljivici vraćaju Prozoru/Rami epitet šljivarskoga kraja.

Općina Prozor-Rama i Udruga „Eko plod“ od 2017. godine intenzivno potiču nove nasade šljive u okviru projekta revitalizacije šljivika. Svake godine besplatno dijele sadnice svim poljoprivrednim proizvođačima koji imaju želju i mogućnosti da nastave tradiciju šljivarstva u tom kraju. U protekle četiri godine imali su više od 300 korisnika, a podijeljeno je 32.000 sadnica, prenosi Federalana.

''Ove godine imamo malo znatniji broj prijavljenih, oko 85 korisnika. Najesen planiramo saditi 8.500 sadnica šljive, tako da bi to bilo nekih 400 korisnika'', navodi Marija Šimunović, predsjednica Udruge poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača „Eko plod“.

U šljiviku Branka Sičaje nadomak Ramskog jezera berba je pri kraju. Plodovi su ove godine manji zbog nezapamćene skoro tromjesečne suše, ali znatno slađi. Smatra da onaj tko se želi ozbiljnije baviti šljivarstvom mora osigurati navodnjavanje po principu „kap po kap“.

''To zahtijeva financijska ulaganja, ali se nemeće kao nužnost, a za to nam je najbolje poslužila ova godina gdje smo vidjeli točno da se nedostatak oborina odrazio i na samu veličinu ploda'',  ističe Sičaja.

Bit će, kaže, ove godine i pekmeza, ali i poznate ramske rakije šljive. Bit će je i za prodaju, ali se za ozbiljniji nastup na tržištu mora još raditi na količini, što se želi postići projektom besplatnog dijeljenja sadnica Općine Prozor-Rama. No, suša je pogodila i tamošnje stočare koji su muku mučili s vodom.

''Onda smo se odlučili pomoći i njima da ne dozvolimo da se to uruši. Slali smo cisterne vode u jako udaljene dijelove: Kozov, Praslav, na Zahum na sve ostale terene koji nisu imali riješenu vodu, nisu se mogli drugačije snaći'', naglašava Josip Juričić, rukovoditelj Odjela za razvoj, poduzetništvo i obrt Općine Prozor/Rama.

Za ta udaljena sela, zahvaljujući i tamošnjim vatrogascima, osigurano je oko 150 cisterni s vodom. No, koliko je šljiva važna ovome kraju znaju najmlađi okupljeni u Udrugu „Ramska tradicija“, koji su u narodnim nošnjama pokazali svijetu kako se bere šljiva, ponajprije autohtona sorta požegača, koju, unatoč podložnosti obolijevanju, Ramci žele sačuvati po svaku cijenu.

Kopirati
Drag cursor here to close