Smanjenje primanja?

Hoće li bh. političari pokazati ljudskost i solidarnost?

Znaju li bh. političari kako žive “obični ljudi” u državi?
Gospodarstvo / Novac | 13. 08. 2020. u 08:22 Bljesak.info
Inicijative za smanjenje primanja bh političara

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijative za smanjenje primanja bh. političara, iako sve glasnije, još nisu zaživjele. Je li realno očekivati da državni parlamentarci, čija su mjesečna primanja i do osam puta veća od prosječne plaće, a 12 puta od prosječne mirovine, pokažu solidarnost, barem u vrijeme pandemije? Ili će njihov izbor i dalje biti samo luksuz, uz i dalje najjeftiniji mesni obrok u restoranu Parlamenta od oko tri marke.

Na Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, nakon više pokušaja, još ranije usvojen je prijedlog kojim se predviđa smanjenje maksimalne otpremnine sa sadašnjih 35.000 KM na 10.000 KM, a potom i prijedlog kojim se ukida paušal, koji u Parlamentarnoj skupštini iznosi oko 750 KM, piše BHRT.

''Mislim da je važno da mi kao zastupnici pokažemo neku vrstu spremnosti da se te privilegije smanjuju, da se ukidaju. I glasovao sam da se ukine paušal i predstavnicima u Predstavničkom domu i u Domu naroda i tako bi se napravile uštede skoro 500.00 KM'', rekao je Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u ZD PSBiH.

Usvajanjem prijedloga o ukidanju poslaničkog paušala od 750 maraka mjesečno bi se uštedjelo više od 40 tisuća konvertibilnih maraka. Smanjenjem otpremnina ušteda bi bila tri milijuna konvertibilnih maraka proračunskih sredstava. Za zdravstveni ili ekonomski sektor ova sredstva bila bi prijeko potrebno cjepivo - Financijsko.

No, da bi prijedlozi stupili na snagu neophodno je da ga podrže i izaslanici Doma naroda.

''Kako će glasovati SNSD, to ovisi od našeg dogovora, ali ja kao Dušanka Majkić ne podržavam da se zastupnički paušal ukine, bilo kada i bilo kome, na bilo kojoj razini Parlamenata. To treba biti sustavna mjera. Vijeće ministara treba napraviti sustavnu mjeru, ne može važiti to da se otpremnine umanje samo za parlamentarce, a da ostanu za sve druge'', kazala je Dušanka Majkić Klub srpskog naroda u DN PSBiH (SNSD).

''Moj prijedlog je bio da se možda do 20 posto svima skine od plaća i da se taj dio novca preusmjeri za pomoć zdravstvenom fondu ili ekonomiji BiH. Ja očekujem, s obzirom na to da smo dobili materijale iz Zastupničkog doma, da se ti materijali nađu na sljedećoj sjednici Doma naroda. Ja ću u svakom slučaju biti za to'', objasnio je Zlatko Miletić Klub hrvatskog naroda u DN PS BiH.

Govoreći o bh. političarima kao otuđenoj kasti, naš sugovornik kaže da ne vidi ni minimum naznaka da su oni u stanju shvatiti ozbiljnost problema koji zahtijeva da i sami, prije svega, budu za primjer.

''Rezanje plaća i paušala, to neće promijeniti bitno stanje u državi, ali će pokazati da postoji spremnost, da postoji empatija sa stajališta onih kojih imaju najviše da podijele sudbinu onih koji imaju najmanje. Ja osobno ne vjerujem da će se to dogoditi. Zna se da su političari najpreplaćeniji u regiji, imaju plaće koje su 5,6,7, 8 puta veće od prosječnih, i to je nešto što je odavno trebalo promijeniti'', istaknuo je Ranko Mavrak, novinar.

A kada se vrate s odmora, najplaćeniji djelatnici u zemlji imaju mogućnost napraviti ove uštede. A mogu, kao i do sada, zadovoljno objedovati u restoranu s cijenama koje slove za izuzetno niske. I poručiti, naprimjer, teleću supu i mućkalicu.

Kopirati
Drag cursor here to close