Izvanredni rezultati Mercatora BH

Značajan rast prihoda Mercator grupe usprkos pandemiji

Prvu polovinu 2020. godine Mercator je neutralizirao negativne utjecaje pandemije na poslovanje, pa je povećana EBITDA na 83,438 milijuna eura, što je za 1,7% više u odnosu na isti period prošle godine.
Gospodarstvo / Novac | 24. 09. 2020. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Prihodi od prodaje Grupe Mercator u prvoj polovini 2020. porasli su za 4,4% u odnosu na isti period prošle godine i iznosili su 1,06 milijardi EUR. U ovom periodu Grupa Mercator zabilježila je 7,4% veće prihode od prodaje u trgovini na malo i 1,7% rast normalizirane EBITDA. Poslovni sistem Mercator d.d., kao najveća kompanija u grupi Mercator, u odnosu na isti period prošle godine zabilježila je rast prihoda od osnovne djelatnosti u iznosu od 8,2% i rast prihoda od prodaje u iznosu od 4,8%.

Izuzetne rezultate ostvario je Mercator - BH, d. o. o., tako što je povećao prihode u osnovnoj djelatnosti trgovine na malo za 9,2% u odnosu na isti period prošle godine, što je najbolji rezultat u regiji.

Usprkos epidemiji COVID-19 u prvoj polovini financijske 2020. godine, što se prvenstveno odrazilo na povećanje troškova logistike i rada zaposlenih, ali i na druge segmente poslovanja, Mercator Grupa je uspjela da ostvari pozitivne trendove u maloprodaji. Svakodnevnim sprovođenjem svih neophodnih aktivnosti za smanjenje negativnih posljedica epidemije na svim tržištima, Grupa Mercator je osigurala kontinuirane i dovoljne zalihe strateški važnih proizvoda na sva četiri tržišta na kojima posluje: Slovenije, Srbije, BiH i Crne Gore čime je osigurala nesmetano i uspješno poslovanje.

Prvu polovinu 2020. godine Mercator je neutralizirao negativne utjecaje pandemije na poslovanje, pa je povećana EBITDA na 83,438 milijuna eura, što je  za 1,7% više u odnosu na isti period prošle godine.

Predsjednik Uprave Tomislav Čizmić naglasio je: „Mercator Grupa je u maloprodaji ostvarila rast prihoda i tako uspješno neutralizirala negativne utjecaje epidemije na poslovne rezultate. Postignut uspjeh naše osnovne djelatnosti – maloprodaje, posljedica je pravovremene, odgovorne, i sveobuhvatne pripreme za krizu, redovnog prilagođavanja i  praćenja svih ključnih aktivnosti na nivou Grupe.  Za odličnu operativnu  spremnost sva četiri tržišta veoma važan je bio prenos iskustva iz Slovenije, koja je prva proglasila epidemiju. Tijekom epidemije, Mercator je u svojim prodavnicama neprestano imao dovoljne količinu zaliha strateških proizvoda. Također bih želio da naglasim da je potvrda koncentracije od strane Europske komisije, bila izuzetno važan korak ka prijenosu vlasništva nad Mercatorom na Fortenovu. Snažni vlasnik omogućit će daljnji rast i razvoj Mercatora i podržati Mercatorove strateške projekte, uključujući investiciju od 130 milijuna eura u novi logistički centar u Ljubljani. "

S druge strane, uglavnom zbog utjecaja COVID-19, vrijednost nekretnina nakon izvršene revalorizacije pala je za 45,7 milijuna eura što je negativno utjecalo na dobit Grupe u iznosu od 69 milijuna eura. Bez obzira na negativna kretanja na tržištu nekretnina, Mercator ostaje jedan od najvećih vlasnika nekretnina u regionu s vrijednošću od 1 milijardu EUR.

Kopirati
Drag cursor here to close