Kraj se bliži

Za rudarenje preostalo još samo 2 milijuna bitcoina

Satoshi Nakamoto odredio je kako će ukupni broj bitcoina u optjecaju ikada biti 21 milijun. Od toga je sada već izrudareno 19 milijuna, a preostala dva milijuna rudarit će se još više od 100 godina.
Gospodarstvo / Novac | 04. 04. 2022. u 19:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovoga petka, 1. travnja, izrudaren je 19-milijunti bitcoin. To znači da je, prema planu pokretača ove kriptovalute, Satoshija Nakamota, za stvaranje ostalo tek 2 milijuna bitcoina. Jubilarni bitcoin izrudarila je kompanija SBI Crypto, ostvarivši tako zasluženu nagradu od 6,25 bitcoina.

Ovaj značajni "okrugli" broj dostupnih bitcoina dostignut je samo tri i pol mjeseca nakon što je bio obilježen još jedan bitan događaj – u prosincu je, naime, bio prijeđen prag od 90% svih bitcoina koji će ikada postojati. Prag od 18,5 milijuna bitcoina bio je dosegnut u rujnu 2020. godine.

Zahvaljujući Satoshijevom planu, nagrade za rudarenje progresivno se smanjuju, a težina tog posla se povećava, pa će se preostala dva milijuna bitcoina rudariti značajno duže nego što je trebalo za stvoriti prvih 19 milijuna, javlja Bug.

Prema sadašnjim procjenama, posljednji bitcoin trebao bi biti stvoren oko 2140. godine. Sljedeći "halving", odnosno smanjenje nagrade za rudarenje na pola, dogodit će se 2024. godine.

Kad je riječ o intenzitetu rudarenja, tzv. hashrateu, on je ovih dana na svojim povijesno najvišim razinama – premašio je 200 milijuna TH/s (terahasha po sekundi). Zahtjevnost rudarenja također je, shodno tome, na povijeno najvišim razinama.

S obzirom na planirano smanjenje ponude, očekuje se kako će se rudarenje u cijelom svijetu kontinuirano nastaviti povećavati.

 

Kopirati
Drag cursor here to close