Diskriminacija žena

WHO izračunao cijenu genitalnog sakaćenja žena: 1,4 milijarde dolara

"FGM nije samo katastrofalno zlorabljenje ljudskih prava koje uvelike šteti tjelesnom i mentalnom zdravlju milijuna djevojčica i žena, to je i iscprljenje vitalnih ekonomskih resursa" rekao je Ian Askew.
Gospodarstvo / Novac | 06. 02. 2020. u 18:35 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prvi put je izračunala ekonomsku cijenu genitalnog sakaćenja žena i objavila je u četvrtak da svake godine takvi zahvati stoje gospodarstvo 1,4 milijarde dolara.

WHO je taj podatak objavio obilježavajući 6. veljače, Međunarodni dan nulte tolerancije na genitalno sakaćenje žena (FGM), prakse kojom se mijenjaju i ozljeđuju genitalije žena iz nemedicinskih razloga.

Mnoge žene i djevojčice podvrgnute genitalnom sakaćenju trpe kratkoročne i dugoročne zdravstvene posljedice takve prakse.

Troškovi koje je FGM predstavio svojom studijom obuhvaćaju zdravstvene komplikacije: ginekološke, opstetricijske, urološke, mentalne i seksualne, a koje čine 30 posto svih troškova u zdravstvu u nekim zemljama.

WHO je opisao FGM kao kršenje ljudskih prava i kao ekstremni oblik diskriminacije žena.

"FGM nije samo katastrofalno zlorabljenje ljudskih prava koje uvelike šteti tjelesnom i mentalnom zdravlju milijuna djevojčica i žena, to je i iscprljenje vitalnih ekonomskih resursa" rekao je Ian Askew, direktor odjela za spolno zdravlje u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

"Više ulaganja hitno je potrebno kako bi se zaustavio FGM i okončale patnje koje takva praska nanosi ženama."

Najmanje 200 milijuna djevojčica i žena koje danas žive u 31 zemlji pretrpjele su FGM.

Ta je praksa jako proširena u nekim dijelovima Afrike, Bliskog istoka te u Indoneziji.

Prema procjenma kojima raspolaže UN-ov fond za djecu (UNICEF), obrezano je više od 90 posto djevojčica u Somaliji, Gvineji i Džibutiju.

Kopirati
Drag cursor here to close