Borba protiv inflacije

Wall Street porastao, u fokusu poruke Feda

Dow Jones ojačao je 0,56 posto, na 33.704 boda, dok je S&P 500 porastao 0,70 posto, na 3.919 bodova, a Nasdaq indeks 1,01 posto, na 10.742 boda.
Gospodarstvo / Novac | 11. 01. 2023. u 07:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli jer ulagači očekuju popuštanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, što bi moglo navesti američku središnju banku na manje agresivno zaoštravanje monetarne politike.

Dow Jones ojačao je 0,56 posto, na 33.704 boda, dok je S&P 500 porastao 0,70 posto, na 3.919 bodova, a Nasdaq indeks 1,01 posto, na 10.742 boda.

Nadoknadili te gubitke

Nakon blagog pada dan prije, jučer su indeksi nadoknadili te gubitke jer se ulagači nadaju popuštanju inflacijskih pritisaka i manje agresivnom Fedu idućih mjeseci, prenosi Hina.

U fokusu je bilo izlaganje predsjednika Feda Jeromea Powella na skupu pod pokroviteljstvom švedske središnje banke, no Powell se nije osvrnuo na monetarnu politiku.

Poručio je samo da je nezavisnost Feda ključna u borbi protiv inflacije.

„Svi pozorno prate svaku riječ iz Feda, a Powell ovaj put zaista nije rekao ništa o tekućoj monetarnoj politici”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

No, čelnici Feda posljednjih dana poručuju da treba dodatno povećati kamate, pa i iznad 5 posto, kako bi se suzbila inflacija.

Unatoč tome, ulagači se nadaju manje agresivnom Fedu. Na tržištu novca procjenjuje se da će čelnici Feda na sjednici u veljači povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kako su to učinili na posljednjoj lanjskoj sjednici.

U četvrtak će biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama u prosincu u SAD-u, koje će vjerojatno pokazati da inflacijski pritisci i dalje popuštaju.

Smanjenje inflacije

„Postoje neke naznake da se inflacija značajno smanjuje. Ulagači se nadaju da će to smanjenje biti dovoljno oštro da bi privuklo pozornost čelnika Feda”, kaže Ghriskey.

A krajem tjedna u SAD-u počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja bi idućih tjedana mogla znatno utjecati na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva u četvrtom lanjskom tromjesečju pale za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,39 posto, na 7.694 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,12 posto, na 14.774 boda, a pariški CAC 0,55 posto, na 6.869 bodova.

Kopirati
Drag cursor here to close