Signal na dionicama autoceste i brze ceste

Vlada smanjila naknadu telekom operaterima kako bi mogli ostvariti prihod

Manja naknada za pokrivanje telekomunikacijskim signalom na dionicama autoceste i brzih cesta FBiH
Gospodarstvo / Novac | 02. 02. 2023. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Vlada FBiH  na današnjoj sjednici je donijela Uredbu o izmjeni Uredbe o mjerilima za obračun naknade za korištenje cestovnog zemljišta i naknade za obavljanje pratećih djelatnosti na autocestama i brzim cestama u Federaciji BiH.

Izmjenom je propisana da se visina naknade za pokrivanje telekomunikacijskim signalom za telekom operatere u tunelima na dionicama autoceste utvrđuje mjesečno u konvertibilnim markama po dužnom metru samozračećeg kabla za radio signal, te da ova naknada za autoceste sada iznosi 0,05 KM, a za brze ceste 0,03 KM po dužnom metru.

Kako je obrazloženo, primjena Uredbe u proteklom periodu je pokazala da visina naknada za pokrivanje telekomunikacijskim signalom samozračećeg kabla za radio signal za telekom operatere u tunelima na dionicama autoceste zbog visine nije pokazala interes telekom operatera. S obzirom da oni nisu prihvatili korištenje telekomunikacijske opreme u tunelima po dosad utvrđenim visinama naknade, odredba člana 15. Uredbe je izmijenjena.

Izmjenom Uredbe, visina naknade je korigirana i učinjena prihvatljivom telekom operaterima. Ujedno, JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar će moći ostvarivati prihod od ove usluge, što do sada nije bio slučaj, a korisnicima autoceste će biti pružena veća sigurnost i bolje usluge.

Kopirati
Drag cursor here to close