Radno tijelo

Vlada HNŽ-a raspodijelila novac: Čekaju se mjere za gospodarstvo

Usvojen je Plan i program Uprave za ceste Ministarstva prometa i veza za 2020. godinu u iznosu od 11.640.353,03 KM.
Gospodarstvo / Novac | 04. 05. 2020. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na 81. telefonskoj sjednici usvojila je niz bitnih programa, uredbi, odluka i rješenja, koje se, kako je navedeno, ''prije svega tiču potpore gospodarstvu i jedinicama lokalne samouprave''.

Usvojen je Plan i program Uprave za ceste Ministarstva prometa i veza za 2020. godinu u iznosu od 11.640.353,03 KM.

''Zbog izvanredna stanja prouzročena koronavirusom bit će realizirani samo prioritetni projekti, pri čemu će se voditi računa o usklađivanju prihoda s rashodima'', navela je Vlada koja je usvojila i Odluku o Programu utroška sredstava za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koji je utvrđen Proračunom za 2020. godinu s pozicije namjenska sredstva vodnih naknada za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 3.176.515,60 KM.

''Sredstva iz ove Odluke bit će utrošena za obveze stvorene prema Programu utroška za 2019. godinu, a Odluka o sufinanciranju projekata u 2020. godini, bit će donijeta naknadno, ovisno o epidemiološkom stanju u Županiji'', navela je Vlada.

Također je usvojena i Odluka o Programu utroška novčanih sredstava za novčane potpore u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji s kriterijima raspodjele sredstava ''Poticaj za poljoprivredu'' u iznosu od 1.320.000,00 KM, a naglašeno je kako je Vlada spremna, u suradnji s Ministarstvom, osigurati  i dodatna sredstva za ovu nakanu.

''Vlada je donijela Odluku o preraspodjeli i utrošku novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ za 2020. godinu Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, koja su namijenjena za izmirenje dodatnih troškova nastalih pojavom COVIDA-19. Za tu nakanu izdvojeno je 300.000,00 KM (Općoj bolnici Konjic i domovima zdravlja: Čitluk, Mostar, Stari Grad Mostar, Konjic, Jablanica i Čapljina)'', navodi se.

Vlada dodaje kako je zbog pogoršana epidemiološkog stanja, Zavod za javno zdravstvo HNŽ imao potrebu povećati nabavu dezinfekcijskih sredstava, te angažirati dodatni kadar za obavljanje dezinfekcijskih poslova.

''U tu svrhu, na ime povećanih troškova poslovanja i nabave zaštitne i druge opreme, te sredstava za dezinficiranje Vlada je donijela Odluku o odobravanju utroška novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ za 2020. godinu u iznosu od 60.000,00 KM'', navodi Vlada koja je donijela i Odluku o preraspodjeli i utrošku novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ za 2020. godinu Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ koja će biti dodijeljena Regionalnom odboru MDD ''Merhamet'' i ''Caritasu'' Biskupija Mostar – Duvno i Trebinje – Mrkan za nabavu prehrambenih i higijenskih artikala za socijalno ugrožene kategorije pučanstva u ukupnom iznosu od 100.000,00 KM.

''Donijeta je i Odluka o imenovanju Koordinacijskog tijela HNŽ za izradu prijedloga mjera za ublažavanje štetnih posljedica prouzročenih pandemijom koronavirusa (COVID-19) na one gospodarske djelatnosti koje nisu obuhvaćene ovim programima i odlukama, pri čemu se prije svega misli na: turizam, obrtništvo i uslužne djelatnosti. Posebice je naglašeno kako sve donijete mjere trebaju biti usuglašene s mjerama viših i koordinirane s mjerama nižih razina vlasti, od kojih se očekuje da u pripravi, a prije konačnog usvajanja  zakonskih rješenja i mjera za prevladavanje krize, prihvate primjedbe naše županije'', navodi Vlada HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close