Sjednica u Sarajevu

Vlada FBiH daje 21 milijun KM za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa

Prvom odlukom je, na ime dodjele financijske pomoći budžetima kantona u svrhu pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanacije posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije, dodijeljeno 9,8 milijuna KM.
Gospodarstvo / Novac | 03. 04. 2020. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj redovnoj sjednici u Sarajevu, donijela dvije odluka o raspodjeli sredstava utvrđenih proračunom FBiH za 2020. godinu na poziciji tekućih transferi drugim nivoima vlasti i fondovima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prvom odlukom je, na ime dodjele financijske pomoći proračunima kantona u svrhu pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanacije posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije, dodijeljeno 9,8 milijuna KM.

Druga odluka, vrijedna 11,2 milijuna KM, odnosi se za pomoć proračunima gradova i općina u svrhu pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije.

Vlada FBiH dala je suglasnost Federalnoj direkciji robnih rezervi da stavi na raspolaganje dezinfekcijsko sredstvo SEMI SAN T-65 (400 kilograma), Federalnom stožeru civilne zaštite s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa na području Federacije BiH. Sredstvo će biti korišteno za dezinfekciju gradova i općina.

Na današnjoj sjednici Federalna vlada je donijela i odluku o davanju suglasnosti na program rada s Financijskim planom Fondacije za mobilnost studenata i nastavnika FBiH za 2020. godinu u tekstu koji je usvojio Upravni odbor ove fondacije.

Stupanjem na snagu ove, prestaje da važi ranija odluka Federalne vlade o davanju suglasnosti na Program rada s Financijskim planom Fondacije.

Ovo je učinjeno jer, obzirom na novonastalu situaciju vezanu za pandemiju koronavirusa, u 2020. godini neće biti moguće realizirati programe razmjene studenata i nastavnika. Zbog toga će Fondacija svoja sredstva usmjeriti na jednokratnu pomoć studentima koji studiraju na jednom od javnih fakulteta u FBiH, a trenutno se nalaze na jednom od programa razmjene.

Dakle, za realizaciju nove odluke nisu potrebna dodatna financijska sredstva, jer su ona, u iznosu od 230.000 KM, već planirana u ovogodišnjem budžetu FBiH.

Federalna vlada je donijela zaključke o obustavi raspisivanja javnih natječaja i oglasa, osim onih koji su završeni, za imenovanje članova organa upravljanja i nadzora u privrednim društvima s većinskim sudjelovanjem državnog kapitala za vrijeme važenja odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Federacije BiH.

Ovo se odnosi i na institucije, fondacije, zavode, agencije i sve druge pravne osobe čiji je osnivač Federacija BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close