Korona zakon

Brčko izdvojilo 4 milijuna KM za ublažavanje ekonomskih posljedica

Gudeljević je podsjetio da je Zakonom definirano da će se određena vrsta mjera poduzimati i nakon što prestane proglašenje prirodne nesreće
Gospodarstvo / Novac | 11. 08. 2020. u 14:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na sjednici Prijedlog odluke o izdvajanju novčanih sredstava po Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog koronavirusa u Brčkom.

Predstojnik Odjela za gospodarski razvitak, sport i kulturu Pero Gudeljević kazao je da je na temelju covid-19 zakona ukupno za ove namjene izdvojeno 4.130.189,18 maraka, a sve kako bi se pokušale umanjiti ekonomske posljedice za poduzeća i poduzetnike u Distriktu, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

Pročitajte još

"Na temelju Odluke Vlade, odnosno Programa koji je Vlada usvojila za treći mjesec ove godine izdvojena su određena sredstva, a za četvrti mjesec to je učinjeno na temelju ovog Zakona, koji je donijela Skupština. Ukupan broj poduzeća koja su ovoga puta obuhvaćena subvencijama je 1.774 i u tim poduzećima zaposleno je 7.940 djelatnika. S obzirom na to da su kriteriji po ovom Zakonu bili nešto stroži nego što su bili u samoj Odluci za treći mjesec, određen broj zahtjeva je odbijen. Iz razloga što poduzeća nisu ispunjavala te uvjete, ukupno su 144 zahtjeva odbijena. Dio zahtjeva odbijen je zbog toga što poduzeća nisu imala smanjenje prometa ili nisu izmirila sve obveze u svezi s porezima odnosno doprinosima u prethodnim godinama", kazao je Gudeljević.

Naglasio je također da je iznos sredstava približno isti kao što je bio i za ožujak ove godine.

"Sad imamo manji broj poduzeća, a iznos novca je približno isti jer se ovog puta izdvaja 860 maraka za poduzeća koja su stekla uvjete da im se isplate plaće i doprinosi, a u Programu je to bilo oko 760 maraka. Nadam se da će odluka danas biti potpisana i kada dobijemo potpisanu odluku, mi ćemo pripremljene, neophodne dokumente uputiti Direkciji za financije na isplatu. Vjerujem da ovo neće trajati dulje od četiri ili pet dana", kazao je Gudeljević.

On je podsjetio da je Zakonom definirano da će se određena vrsta mjera poduzimati i nakon što prestane proglašenje prirodne nesreće.

"U ovom trenutku novac koji je bio na raspolaganju u Odjelu za gospodarski razvitak, sport i kulturu skoro je u potpunosti potrošen i očekujemo da će Skupština u rujnu uraditi još jedan rebalans kako bi se osigurala dodatna sredstva i nastavilo s ovim mjerama. Međutim svi smo svjesni činjenice da su u petom mjesecu skoro sva poduzeća počela raditi i najveći dio tih subvencija, koji se odnosi na te plaće, faktički neće ni biti u mogućnosti dobiti. Ta sredstva za naredne mjesece trebala bi biti nešto manja i vjerujem da će Vlada i Skupština naći način da ispoštuju Zakon koji smo donijeli i da ujedno ispoštujemo i ono što gospodarstvo Distrikta očekuje od nas", kazao je Gudeljević, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close