560 milijuna KM

Više novca iz proračuna za plaće zaposlenih u državnim institucijama

Povećanje je posljedica, prvenstveno, prošlogodišnje izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koja se odnosi na povećanje plaća policijskim službenicima.
Gospodarstvo / Novac | 13. 01. 2018. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ilustracija

Za plaće i naknade osoba zaposlenih u institucijama koje se financiraju iz proračuna BiH ove godine planirano je skoro 560 milijuna KM što je za 8,6 milijuna KM ili dva posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Povećanje je posljedica, prvenstveno, prošlogodišnje izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koja se odnosi na povećanje plaća policijskim službenicima, te planiranih novih zapošljavanja u institucijama BiH, između ostalog, 86 osoba za potrebe stavljanja u funkciju zatvora u Istočnom Sarajevu, piše Srna.

Usvojenim odlukama Savjeta ministara planirano je i zapošljavanje pet osoba u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, tri u Memorijalnom centru Srebrenica te 10 osoba pri Direkciji za europske integracije.

Predviđeno je i da Služba za zajedničke poslove institucija BiH u ovoj godini zaposli 10 osoba za potrebe održavanja i osiguravanja novokupljenih objekata za smještaj institucija BiH u Mostaru, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, što bi proračunske korisnike trebalo koštati 87.000 KM.

Zbog izmjene navedenog zakona, kojim su povećane plaće policijskim službenicima, Graničnoj policiji u 2018. godini za plaće i naknade potrebno je 3.950.000 KM, što je za sedam posto više u odnosu na prošlu godinu.

Iz istog razloga za isplatu plaća u Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ potrebno je dva milijuna KM ili 10 posto više nego u 2017. godini, a slično je i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Središnjem izbornom povjerenstvu BiH zbog prijema zaposlenih na određeno vrijeme za održavanje općih izbora u BiH u listopadu za plaće i naknade potrebno je nešto više od 250.000 KM više nego u prošloj godini.

Više za plaće u ovoj u odnosu na 2017. godinu, i to 170.000 KM potrošiće i Regulatorna agencija za komunikacije zbog izmjene strukture radnih mjesta.

Nasuprot ovim institucijama, u Ministarstvu obrane ukupan iznos plaća bit će smanjen za 2,5 milijuna KM zbog izmjene dinamike zapošljavanja, te strukture zaposlenih vojnih lica, navodi se u prijedlogu proračuna BiH za ovu godinu.

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u srijedu, 17. siječnja, trebali bi da raspravljati u prvom čitanju o Prijedlogu zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

Predsjedništvo BiH utvrdilo je proračun za financiranje institucija u iznosu oko 950 milijuna KM, a za servisiranje vanjskog duga nešto više od milijardu KM, što je približno iznosu prošlogodišnjeg proračuna.

Kopirati
Drag cursor here to close