Najduži mjesec

VIDEO | Kako preživjeti siječanj

Iako ima 31 dan, kada prođu blagdani i svedu se računi, mnogim građanima čini se da je siječanj najduži mjesec u godini.
Gospodarstvo / Novac | 10. 01. 2023. u 07:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blagdanska trpeza, proslave, poneko putovanje, ali ponajviše poskupljenja, ostavili su prazne novčanike građanima u Bosni i Hercegovini. Kako pregurati siječanj?

Iako ima 31 dan, kada prođu blagdani i svedu se računi, mnogim građanima čini se da je siječanj najduži mjesec u godini.

"Potrošačka groznica" u prosincu ostavila je prazne novčanike. Od poskupljenja se građani otimaju kako znaju i umiju, a ponajviše nadom, javlja BHRT.

Nakon suočavanja sa financijskom realnošću, usporava se potrošnja, kažu ekonomisti. Imajući u vidu galopirajuću inflaciju, taj trend mogao bi potrajati i duže od januara.

Aleksa Milojević, ekonomist, kaže: "Troškovi života mnogo su veći od ove službene inflacije, troškovi su sigurno 25 posto, a dosadašnja službena inflacija je 16 posto. Mi ćemo platiti najveću cijenu jer se nalazimo u specifičnim monetarnim uvjetima".

U udruženjima potrošača kažu da bi građani u Novoj godini trebali biti oprezniji pri kupovini.

Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača "Zvono", navodi: "Sada se pojavljuje veliki broj tzv. novih proizvoda i, naravno, to su sasvim nove cijene koje su onda drastično više. Mi smatramo, uglavnom je mišljenje i u ostalim udruženjima potrošača, da se na tim izmjenama naziva proizvoda sa malim dodacima uzima novac".

Građani, s druge strane, imaju svoje metode za borbu sa promajom u novčaniku.

Trgovci objašnjavaju da će nakon blagdanske histerije u trgovinama ovih dana zavladati mir. Novi talas rasta prometa očekuje se u veljači, ali utršci će biti neuporedivo manji nego krajem prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close