Borba protiv inflacije

Venezuelanska kriptovaluta petro postaje službenom državnom valutom

Osim bolivara u ovoj će južnoameričkoj državi od sljedećega tjedna službena valuta biti i petro, što bi trebalo spasiti ekonomiju od inflacije.
Gospodarstvo / Novac | 15. 08. 2018. u 17:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AFP / Maduro uveo kriptovalutu kao nacionalnu valutu

Venezuela je, prema najavama s kraja prošle godine, postala prva država svijeta koja je lansirala vlastitu kriptovalutu, a sada je ista postala i službenom nacionalnom valutom. Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro predsjedničkom je odlukom uveo kriptovalutu petro kao drugu službenu nacionalnu valutu.

Petro će, osim što je dobio status službenog sredstva plaćanja u Venezueli, biti i obavezna jedinica u kojoj će se voditi računovodstvo nacionalne naftne kompanije PDVSA, javio je Bug.hr.

To znači da bi vrijednost petra trebala biti donekle vezana uz cijenu nafte, ali i uz "suvereni bolivar", novu nacionalnu valutu koja će istog dana stupiti na snagu (brišući pet nula s postojećih iznosa u bolivarima).

Suvereni bolivar i petro trebali bi od 20. ovoga mjeseca koegzistirati kao dvije jednako vrijedne valute, i trebalo bi biti lako moguće konvertirati jednu u drugu.

Uvođenjem petra kao "stablecoina" će se, smatra Maduro kao idejni začetnik ovog projekta, zemlja lakše boriti protiv hiperinflacije koja je u ovoj zemlji prilično uzela maha. Naime, početkom godine šalica kave u Venezueli koštala je 450 bolivara, a nedavno joj je cijena, zbog pada vrijednosti valute, dostigla milijun bolivara.

Kopirati
Drag cursor here to close