Guverner Centralne banke BIH

Valutni odbor dobro nas je služio tijekom svih 25 godina. Na njega ćemo se i ubuduće oslanjati

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine predvodio je izaslanstvo BiH na Godišnjem zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda
Gospodarstvo / Novac | 15. 10. 2022. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senad Softić predvodio je izaslanstvo Bosne i Hercegovine na Godišnjem zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) koji se održava od 10. do 16. listopada 2022. godine u Washingtonu.

Razmatrani su izgledi svjetske ekonomije i trenutna ekonomska situacija u svjetlu aktualne geopolitičke situacije, energetska kriza, poremećaji u lancima snabdijevanja i kretanja na svjetskim financijskim tržištima.

Tijekom boravka u Washingtonu, održani su bilateralni sastanci sa visokim dužnosnicimaMMF-a, zamjenikom generalne direktorice MMF-a Bo Lijem i direktorom Europskog odjela MMF-a Alfredom Kammerom. Razgovaralo se o ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te je naglašeno da su za BiH, kao i za sve zemlje, ključni izazovi inflacija i kontinuirano snabdijevanje energentima.

Ovom prilikom guverner je istaknuo da živimo u veoma neizvjesnom ekonomskom okruženju, te da nas je valutni odbor dobro služio tijekom svih 25 godina. Na njega ćemo se i ubuduće oslanjati kako bismo doprinijeli makroekonomskoj stabilnost u Bosni i Hercegovini. CBBiH je, tijekom krize izazvane pandemijom, ali i aktualnim geopolitičkim zbivanjima, poduzimala zakonom definirane mjere i aktivnosti koje su očuvale monetarnu stabilnost.

Dužnosnike MMF-a upoznao je i o privremenim mjerama koje su poduzete u bankarskom sektoru, čiji su primarni ciljevi izbjegavanje značajnijeg rasta kamatnih stopa u BiH, odnosno zaštita korisnika financijskih usluga, stabilnost bankarskog sustava, te postizanje makroekonomske ravnoteže.

Guverner je pozvao MMF na nastavak suradnje, te zahvalio na dosadašnjoj podršci Bosni i Hercegovini, kao i Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close