Preko 5,5 milijardi KM

Upućen na usvajanje najveći Prijedlog proračuna u povijesti

Naveo je da se Federacija Bosne i Hercegovine, zahvaljujući radu i zalaganju svih, pokazala otpornijom i boljom nego ikad.
Gospodarstvo / Novac | 22. 03. 2022. u 14:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Parlament Federacije Bosne i Hercegovine uputili smo na usvajanje Prijedlog proračuna za ovu godinu, najvećeg u povijesti, 5.597.618.777 KM, poručio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

''Ponosan sam što su opsežne, ali konkretne mjere, koje smo donosili u kriznim i globalno teškim trenucima, dale rezultat'', naglasio je Novalić.

Naveo je da se Federacija Bosne i Hercegovine, zahvaljujući radu i zalaganju svih, pokazala otpornijom i boljom nego ikad.

''To su razlozi zašto u ovom budžetu ima mjesta za veća izdvajanja, nastavak započetih projekata, ali i podršku značajnim reformama'', kazao je Novalić.

U prijedlogu proračuna, između ostalog, planirano je 50 milijuna za podršku porodici i natalitetu. Prvi put, planiran je dječji dodatak od 103 KM.

Za poljoprivredu 106 milijuna KM, što je najveći iznos ikada. Za intervencije na tržištu kroz robne rezerve, radi ublažavanja posljedica poskupljenja planirano je 20 milijuna KM.

Plan je da penzije budu povećane dva puta, redovno i vanredno, za šta su izdvojena 102 milijuna KM. Županijama će biti uplaćeno 200 milijuna i ove godine, a općinama i gradovima u Federaciji 36 milijuna KM.

Za autoceste i puteve izdvojeno je 229 milijuna KM, što je 109 milijuna KM više u odnosu na prethodnu godinu. Za bolje uvjete u zdravstvenim ustanovama u 2022. godini planirano je da ide 75 milijuna KM.

Povratnicima, odnosno izbjeglim i raseljenim osobama planirano je dvostruko više novca, ukupno 48,2 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close