Donesena odluka

UNO donio odluku o oslobađanju plaćanja uvoznih i izvoznih trošarina

UO UNO dao je pozitivno mišljenje i na Odluku o usuglašavanju i utvrđivanju carinske tarife za 2018. godinu o čemu će konačnu riječ dati Vijeće ministara BiH.
Gospodarstvo / Novac | 18. 12. 2017. u 16:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: Ilustracija

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH dao je danas pozitivno mišljenje na Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2018. godinu i uputio je u dalju proceduru usvajanja Vijeću ministara BiH.

Ova odluka značajna je za domaće gospodrastvenike i poboljšava uvjete poslovanja domaćih proizvođača, zadržava postojeća i eventualna otvaranja novih radnih mjesta.

UO UNO dao je pozitivno mišljenje i na Odluku o usuglašavanju i utvrđivanju carinske tarife za 2018. godinu o čemu će konačnu riječ dati Vijeće ministara BiH.

Na današnjoj sjednici UO UNO usvojio je Odluku o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih trošarina koja je, također, značajna za poticaj domaće proizvodnje i na čemu već duže vrijeme inzistiraju gospodrastvene komore i poslovna zajednica u BiH.

Danas je usvojena i odluka o visini kompenzatorne kamate za prvo polugodište 2018. godine i ona na godišnjoj razini iznosi 12 posto.  Ova kamata odnosi se na određene carinske postupke,među kojima je i privremeni uvoz, i zaračunava se u carinskim dugovanjima.

Članovi UO UNO usvojili su i Odluku o utvrđivanju cijena usluga izdavanja i korištenja kvalificiranih elektonskih potvrda.

UO UNO izjasnio se danas i o incijativi Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za uvođenje takozvanog plavog dizela, te je podržao stav UNO u kome se navodi da je politika stimuliranja i poticanja poljoprivrede isključiva nadležnost entitetskih ministarsava poljoprivrede i ugrađeni su u propise prema kojima oni djeluju.

Na današnjoj sjednici razmatrano je više informacija među kojima i ona o radu UNO gdje konstatirano da su prihodi od PDV-a u porastu te da će ove godine biti prikupljeno najviše prihoda od osnivanja Uprave.

Nakon usvajanja izmjena i dopuna seta zakona koji se odnose na trošarine na današnjoj sjednici usvjene su izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakonu o trošarinama u BiH i Pravilnika o uplaćovanju neizravnih poreza i ostalih prihoda i trošarina koje naplaćuje UNO.

Kopirati
Drag cursor here to close