Nema novca ako ...

Upozorenje MMF-a vlastima u BiH

Ukoliko se kompromitira aranžman valutnog odbora, MMF neće pružiti financijsku pomoć Bosni i Hercegovinu u okviru Instrumenta za brzo financiranje
Gospodarstvo / Novac | 01. 04. 2020. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''MMF želi da u ovim teškim vremenima izrazi svoju solidarnost sa narodom Bosne i Hercegovine. Mi radimo onoliko brzo koliko je to moguće da pružimo pomoć u okviru Instrumenta za brzo financiranje (RFI). Trenutno, očekujemo da ćemo u drugoj polovici travnja doznačiti oko 165 milijuna Eura kako bi pomogli vlastima da povećaju potrošnju za zdravstvo i financiraju mjere za stabilizaciju ekonomije. Postoji i mogućnost da konačna doznaka bude veća od 165 milijuna Eura ukoliko Izvršni odbor MMF-a odluči da poveća limit za pozajmljivanje u okviru RFI'', rekao je Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini.

''U ovom vremenu neizvjesnosti, valutni odbor CBBH predstavlja stup stabilnosti. Valutni odbor je dobro služio Bosni i Hercegovini više od dva desetljeća, doprinoseći niskoj stopi inflacije, financijskoj stabilnosti, i povjerenju u valutu. Svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke koriste u fiskalne svrhe bi narušio valutni odbor, predstavljao bi prijetnju po financijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja. Drugim riječima to znači da bi, pored ekonomske i humanitarne krize sa kojima se BiH sada suočava, imali i financijsku krizu i krizu valute'', rekao je Jewell.

''Iz tog razloga, ukoliko se kompromitira aranžman valutnog odbora, MMF neće pružiti financijsku pomoć Bosni i Hercegovinu u okviru Instrumenta za brzo financiranje'', stoji na kraju njegove izjave.

Kopirati
Drag cursor here to close